Selkärankaa Maanselästä

Kaikki blogit puheenaiheesta Kasvupalvelut

Maakuntamalli suunnittelee TE- ja yrityspalveluilla työttömien eriarvoistamista

 

Maakuntauudistuksessa nyt suunnitellut TE-, kasvu- ja yrityspalvelut (ns. Kasvupalvelut ja -pilotit) eriarvoistavat työttömiä ilman voimassa olevaa lainsäädäntöä maakuntien välillä ja maakunnan sisällä, ja ovat näin perustuslain 6 §:n eli kansalaisten yhdenvertaisuuspykälän vastaisia.

Ei työttömiä voi käyttää jälleen koe-eläiminä - muistissa on hyvin aktiivimallin aiheuttamat yhteiskuntarauhan häiriöt ja jälkeenpäin paikkailtavat valuviat.

Kasvupalvelut kaipaavat selkeyttä

Maakuntauudistuksessa työllisyys- ja yrityspalvelut siirtyvät maakuntien järjestämisvastuulle. Asia on jäänyt pahasti sote-keskustelun varjoon, vaikka kyseessä on koko kansantalouden kannalta aivan keskeisistä palveluista. Hallituksen sopima kasvupalveluiden allianssimalli on sekava kokonaisuus, jonka käsittely on eduskunnassa vasta alkamassa.

Kasvupalvelupilotit sitouttavat meidät jo sote- ja maakuntauudistukseen?

Kasvupalvelupiloteilla valmistaudutaan uudistukseen

Työ- ja elinkeinoministeriö 20.3.2018 [14.21]

Uutinen

ELY-keskukset ja TE-toimistot ovat käynnistämässä pilottihankkeita, joilla testataan alueiden tarpeisiin ja tilanteisiin sopivia ratkaisuja.

Piloteilla valmistellaan uudenlaisten kasvupalvelujen käyttöönottamista. Kaikilta alueilta tuli määräaikaan mennessä esityksiä pilottihankkeiksi. Alueiden kanssa käydään jatkokeskusteluja pilottien toteuttamisesta.

Maakuntien kasvupalvelut

 

Kasvupalveluilla pyritään uudistamaan työvoimapalveluita jakamalla työllistymispalveluita maakunnan toteuttamiin palveluihin, joita tarjoaa julkiset työvoimapalvelua tarjoavat toimipisteet tai yksityiset työvoimapalveluja tarjoavat tahot, joita maakunta ostaa. Lähtökohtaisesti periaatteet mihin palvelun tarjoajien valitseminen perustuu vaikuttaa näin luettuna hyväksyttävältä, mutta koska tulevaisuutta ei voi ennustaa, sen toteutuminen ei ole helppoa.

 

Toimeentulotuen myöntäminen on siirrettävä Kelasta uusille kasvupalveluille

Toimeentulotuen siirto Kelaan on ollut virhe, joka voidaan korjata kasvupalvelulain yhteydessä. Suomessa vuonna 2016 perustoimeentulotukea sai 237 000 kotitaloutta, vuonna 2017 määrä oli noussut jo 277 000 kotitalouteen. Toimeentulotuen piirissä oli yhteensä yli 400 000 suomalaista. Valtion ja kuntien puoliksi kustantamat perustoimeentulotuen bruttomenot kohosivat viime vuonna 746 miljoonaan eli 95 miljoonaa edellisvuotta korkeammiksi. Kela-siirtoa perusteltiin kustannussäästöillä.

Työnvälitystä työnhakijan ehdoilla

Hallitus kaavailee lakkauttavansa TE-toimistot tulevan maakuntauudistuksen yhteydessä. Työnvälityksen jättiremontti on tervetullut juttu, sillä nykyisellään homma ei toimi. On pidettävä huoli, että uudistus toteutetaan huolella ja harkiten. Oleellista on, että työtä välitetään ja työttömyyttä hoidetaan työnhakijan ehdoilla. 

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä