Selkärankaa Maanselästä

Aktiivisuudesta palkitaan työttömiä myös perustulokokeilussa

  • Lapsikorotukset tekevät merkittävän lisän työmarkkinatukeen.
    Lapsikorotukset tekevät merkittävän lisän työmarkkinatukeen.

VATT:n tekemän tutkimuksen mukaan perustulon saajien halukkuus osallistua työvoimahallinnon toimenpiteisiin ei ole vähentynyt. Keskeinen havainto ensimmäiseltä vuodelta on, että työttömyysturvaa haettiin edelleen laajasti koeryhmässä ja työvoimahallinnon toimenpiteisiinkin osallistuttiin lähes yhtä aktiivisesti kuin verrokkiryhmässä. Tästä jo Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto teki sen tulkinnan twitterissä, että ”ihmisten aktiivisuus ei ole vastikkeellisuudesta kiinni.” Tulkinta on harhaanjohtava. Todellisuudessa aktiivisuudesta palkitaan lisärahalla, siksi perustuloa saaneilla on merkittävä taloudellinen kannustin osallistua työvoimahallinnon toimenpiteisiin. 

VATT:n raportissa suoraan todetaan, että työvoimahallinnon toimenpiteisiin osallistuminen oli myös perustulokokeiluun osallistuneiden osalta rahallisesti kannattavaa. Ihmettelen miksi tämä ei päätynyt VATT:n tiedotteeseen? Tämän sai kaivaa vasta raportista. Osallistumalla toimenpiteisiin ja työhakuun pystyi saamaan lisää etuuksia perustulon päälle.

Esimerkiksi perheellisillä oli kannustin hakea työttömyysturvaa lapsikorotusten takia. TE-toimiston toimenpiteistä kieltäytyminen olisi poistanut oikeuden työttömyysetuuteen ja täten myös mahdolliset lapsikorotukset. Työtä vailla olevilla lapsiperheillä on siis lapsikorotuksen suuruinen kannustin pysyä työnhakijoina työvoimahallinnon rekistereissä.

Työttömyysetuutta korotetaan, jos huollettavanasi on alle 18-vuotiaita lapsia. Lapsikorotus on:

  • yhdestä lapsesta 5,23 e/pv
  • kahdesta lapsesta yhteensä 7,68 e/pv
  • kolmesta tai sitä useammasta lapsesta yhteensä 9,90 e/pv.

Jos pariskunta on työttömänä korotus tulee molempien työmarkkinatukeen. Tämä tekee useita satoja euroja kuussa.

Toinen toimenpiteeseen osallistumiseen kannustava elementti on kulukorvaus, jota on mahdollista saada 9 euroa päivältä (18 euroa, jos työssäkäyntialueen ulkopuolella). Kulukorvaus tuo työmarkkinatukeen lähes 28 prosentin lisäyksen. Erityisen voimakkaaksi osallistumisen rahallinen kannustin muodostuu niillä perustuloa saavilla henkilöillä, joilla on mahdollisuus päästä palkkatuettuun työhön. Tämän toteutuessa heille maksetaan palkkatukijakson ajan työehtosopimuksen mukaista palkkaa, jonka lisäksi he ovat oikeutettuja perustuloon.

Työvoimahallinnon toimenpiteisiin osallistumiseen on merkittävä taloudellinen kannustin. Tästä syystä ei voi sanoa kuten Pekka Haavisto, että ”ihmisten aktiivisuus ei ole vastikkeellisuudesta kiinni.”  Passiivisuudesta tässä kokeilussa rankaistiin poistamalla työmarkkinatuen lisäosat. 

Perustulokokeilu on yksinkertaisesti kehno. Perustulokokeilu antaa tietoa vain siitä mitä tapahtuisi, jos tällainen epärealistinen ja sekava tukimuoto otettaisiin käyttöön. Tässä perustulossa pohjaosan saa automaattisesti, mutta lapsikorotuksien ja kulukorvausten saamiseksi täytyy edelleen osallistua kaikkiin työvoimahallinnon toimenpiteisiin. Tällaisen sekavan tukimuodon käyttöönottoa ei tuskin kukaan poliittinen puolue tule edistämään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset