Selkärankaa Maanselästä

Lakkoase toimii edelleen – liitot selättivät hallituksen

”Jos joku ajattelee, että eduskunnan päätöksentekoa vastaan asetettuun poliittiseen lakkoon vastattaisiin lopettamalla esittelyn käsittely, on hän väärässä”, Matti Vanhanen jyrisi eduskunnassa 3.10. No miten kävi? Työoikeuden professori Seppo Koskinen arvioi Demokraatille 26.10, että hallituksen uusi esitys ei muuta oikeastaan mitään siitä, miten nykyinen lainsäädäntö toimii. Käytännössä hallitus peruutti aiemman ehdotuksensa.”

”Perustuslain määräys, joka antaa valtiovallan valtiopäiville kokoontuneelle eduskunnalle on valtavan velvoittava. Jos yksi eduskunta lipeäisi tästä määräyksestä ulkopuolisten hyväksi, synnyttäisi se vakavan ennakkotapauksen”, -Matti Vanhanen. Pääministeri tulkitsi luottamusäänestyksen jälkeen, että hän sai laajan parlamentaarisen tuen viedä irtisanomislaki läpi.

Jopa eduskunta seisoi siis pääministerin takana 17.10., mutta siitä huolimatta ”hallitus perääntyi työmarkkinajärjestöjen edessä” Seppo Koskisen mukaan. Se ei liene mikään Vanhasen maalailema vakava ennakkotapaus vaan pitkä jatkumo.

Liittojen tulkinnan mukaan heidän valtansa vaikuttaa asioihin jopa lisääntyi konfliktin seurauksena. JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine tulkitsi hallituksen perääntymistä siten, että ” vahva kolmikanta tekee nyt Suomessa paluuta”. Paluuta mihin? Tulopoliittisiin kokonaisratkaisuihin, jotka EK sanoi irti vuonna 2015. Hallitus teki jo merkittävät myönnytykset liitoille ottaa aktiivimallit uuteen kolmikantaiseen arviointiin. Käytännössä tämä tarkoittaa uusien aktiivimallien hautaamista. Näköjään lakkoase toimi juuri odotetulla tavalla. JHL:n toimenpiteet keskeyttivät ruuan tarjoilun vanhuksille ja lapsille päiväkodeissa. Julkisuudessa juuri nämä toimet olivat näkyvimmät ja tekivät haittaa sadoille tuhansille suomalaisille.

Kolmikanta tekee paluuta jo ennen demareiden johtamaa hallitusta. Tätä ilmoitusta tuskin tervehdittiin tyytyväisyydellä etelärannassa. Mutta vielä karvaampi tuo ilmoitus on kolmikannan ulkopuoliselle, eli Suomen yrittäjille. Toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen aikana yrittäjät ovat siirtyneet puolustajasta hyökkääjän rooliin. Vihdoin yrittäjyyttä ymmärtävän pääministerin aikana yritettiin ottaa yksi askel eteenpäin, tuloksena otettiin kolme askelta taaksepäin. Hallituksen oli pysäytettävä uhkapeli, koska sen hintana näytti liian moni äänestäjä kääntävän selkänsä hallitukselle juuri ennen vaaleja. Oman puolueen menestys meni siten niiden vahvojen sanojen edelle mitä eduskunnasta muutama viikko sitten lausuttiin.

Pääministeri twiittasi, että ”työntekijäkeskusjärjestöt ovat tarttuneet hallituksen kompromissiesitykseen pienten yritysten työllistämiskynnyksen madaltamiseksi”. Käytännössä nuo toimenpiteet laimennettiin esityksestä täysin pois, mikä vuoksi liitot pysäyttivät lakkotoimenpiteensä. Vielä pari päivää sitten Sipilän erityisavustaja kertoi Hesarille, että hallitus on valmis neuvottelemaan vain sellaisesta ehdotuksesta, joka on ”vaikutuksiltaan sama tai parempi”. 24.10. Onko tähän nyt päästy? Voi kysyä onko tämä se toimenpide, joka on vaikutuksiltaan sama tai parempi kuin hallituksen alkuperäinen esitys? No professori Koskinen ei varmaan ole laskenut esityksen työllisyysvaikutusta, mutta hänen mukaansa se vastaa nykyistä oikeuskäytäntöä. Muutos on kosmeettinen. Se osoittaa, että lakkoase toimii edelleen – liitot selättivät hallituksen ja hallituksen taakseen saaman eduskunnan 1 – 0.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Ilkka Luoma

.
Ay-liikkeen taitamattomuus saa järkevänkin lakon vaikuttamaan juurihoidolta -HS

~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005878527.html -

Ilkka Luoma kommentti yllä olevaan linkkikirjoitukseen 27.10.2018 - 8:02:

Kahden reilu viisi vuotiaan tytön isänä en huomannut mitään ongelmaa kohdaltamme yhden päivän lakosta päiväkotien suhteen, tytötkin iloitsivat, kun oli jogurttia tarjolla reippaasti - päiväkodissa. Aamukin meni tyttöjen mukaan kivasti, kun tukeva aamupala syötiin kotikeittiössä päiväkodin sijasta, tosin meno päivähoitoon viivästyi 15 minuutilla.

Lakko oli asiaa, hallituksemme oli ylittänyt jo moraalisenkin rajan ja jättänyt toveriyhteisön osattomaksi yhteistyöstä aihealueella, joka ehdottomasti kuuluu toveriyhteisölle ja työnantajille, oltiinhan edunvalvonnan itseoikeutetulla neuvottelualueella.

En ole demari, silti kannustin taloyhtiössämme asuvaa tunnettua demaria pitämään nyt periaatteista kiinni, vaikka yleislakkoon saakka. Nyt olisi ollut paikka pitää kaikki lailliset keinot luvallisina. Olihan kysymys suurimmasta kansalaisryhmästämme - toveripiiristä.

Suurlakkoa ei tullut, järki voitti ja hallitus perääntyi tunnustaen tovereiden neuvottelu- ja valmistelussa mukana olon tasa-arvoisen oikeuden. Demarit olivat tällä kertaa oikeassa ja kävivät systemaattisesti taistoon edenvalvontaoikeutensa puolesta - Vasemmiston kanssa.

Kyse ei oikeastaan ollut politiikasta, vaan suuren enemmistön oikeudesta pitää puoliaan. Uhkaava pilvi ilmestyi Akavan Sture Fjäderin suusta - sammakkona, jonka tosin pyysi pikapikaa anteeksi.

Työntekijöiden pitää saada samaa palkkaa samasta työstä, jos osaaminen ja tuloksenkyky ovat samalla tasolla. Mutta! Olemme maailmanlaajuisessa työn uudelleen jaon taistelussa! En ole edelleenkään demari, eikä roboteilla ole edunvalvontaa.

...

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

"Arviointineuvosto: irtisanomissuojaa koskeva hallituksen esitys kokonaisuutena puutteellinen ja tulkinnanvarainen", ks. alla:

https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publis...

https://valtioneuvosto.fi/documents/10616/6601425/...

- - "Esityksellä ei kuitenkaan uskota olevan merkittäviä vaikutuksia nettotyöllisyyteen, vaan lähinnä työmarkkinoiden dynamiikkaan, työvoiman vaihtuvuuteen ja työn tuottavuuteen. Edellä esitetyn perusteella lakiehdotuksen tarkoitusta tulisi perustella paremmin." - -

Käyttäjän TapioTuomisto kuva
Tapio Tuomisto

Tottakai kristillisdemokraattia harmittaa kun jumalattomat AY- bandiitit kurmootti kahta jumaapelkääväistä kristittyä lestadiolaista Sipilää ja Yrittäjien Pentikäistä ja taistelu päättyi taas Harmageddoniin ja jumalattomien voittoon.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Ihmettelen kd:n linjaa. Haluavatko hekin vahvemman oikeutta heikompia kohtaan. Kyllä yrittäjät ja omistava luokka tässä maassa aina pärjää ja saa leivän pöytään. Toista se on duunareilla ja varsinkin työttömillä eli niillä jotka ovat heikommassa asemassa.

Olen ollut kd: jäsen mutta en enää. Olen totaalisen pettynyt tuohon linjaan.

Käyttäjän MKujala kuva
Markus Kujala

Työpaikkoja pitäis saada.
Niitä ei lakkoilemalla synny.
Työllistämisestä pitäis tehdä niin kannattavaa, että alkais työntekijät loppumaan.
En oo ikään ymmärtänyt noita vasemmistolaisia jotka itkevät huonoista palkoista. Mikseivät ite perusta omia yrityksiin ja maksa niin perkuleen kovaa palkkaa työntekijöilleen.
Varsinkin noi liitot, varallisuutta on yli miljardi.
Mikseivät perusta yrityksiä ja maksa jäsenilleen vaikka 10t/kk liksaa? Miksi elättävät leveästi vaan liittojen johdon, kun voisivat jakaa rahat koko porukalle? Eikös se ollut kommunistien ajatus alunperikin?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset