Selkärankaa Maanselästä

Vihreät, SDP, Vas, RKP halusivat selvittää aborttioikeuden rajoittamista

Ulkoministeri Timo Soinin luottamusäänestys oli pelkkää vasemmistovihreän opposition peliä. Kataisen hallitus 2011 – 2014 missä olivat mukana Kokoomus, SDP, Vihreät, Vasemmisto ja RKP oli valmis selvittämään aborttioikeuden rajoittamista. Kirjaus oli tuolloin Kristillisdemokraattien vaatimus, mutta hyväksyessään hallitusohjelman nämä puolueet hyväksyivät KD:n ylläpitämän ajatuksen abortin eettisestä ongelmallisuudesta. Tuolloin hallitushinku vei kuitenkin kaiken muun edelle. Nyt sitten ulkoministerin kynttilän pitäminen näyttää ihmisoikeusrikokselta. SDP:lle voi nostaa hattua peliosaamisesta, että hallituspuolueen jaanapelkosia vedettiin kölin alta. Taisi unohtua, että edustaja Jaana Pelkonen äänesti vuonna 2011 hallitusohjelman puolesta seuraavissa kirjauksissa: 

" Selvitetään, onko tarvetta ja mahdollisuuksia säätää sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöstölle oikeus eettisin perustein kieltäytyä jonkin työtehtäviin kuuluvan toimenpiteen suorittamisesta ja miten asiakkaiden ja potilaiden turvallisesta hoidosta ja palveluista tuolloin huolehdittaisiin. " 

" Pyritään vähentämään raskaudenkeskeytyksiä. Taataan raskaudenkeskeytykseen hakeutuneen asiakkaan neuvonnan ja tuen saanti koko hoitoketjussa. Selvitetään, onko tarvetta muuttaa raskauden keskeytyksen myöhäisintä viikkorajaa koskevaa lainsäädäntöä. " 

LÄHDE: Jyrki Kataisen hallitusohjelma. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Soinin toiminta ja hallituspuolueiden, KD:n ja persujen siunaus sille muodostavat ennakkotapauksen. Jos hypoteettisesti tulevaisuudessa ulkoministerimme marssisi uusnatsien kulkueessa, olisi kai johdonmukaista, että eduskunta siunaisi senkin?

Raskaudenkeskeytysten vähentäminen on oivallinen tavoite riippumatta siitä, mitä mieltä aborteista on. Tuossakin suhteessa Maanselkä menee konnotaatioissaan metsään.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Asia olisi helposti korjattavissa, mutta ei ole vielä sellaiseen kykenevää pääministeriä meillä näkynyt (alan jo uumoilla, ettei löydy vastedeskään).
https://assets.publishing.service.gov.uk/governmen...
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Tuohon kirjoitukseesi on tänään hyvä palata. Suomi on hyvin vahvasti itäinen "demokratia". Hallitusrintamassa ja puolueen sisällä kaikki yksilösuoritukset ovat sallittuja, korkeintaan harvakseltaan moitittavia.

Käyttäjän maanselka kuva
Asmo Maanselkä

Hallituksen sisälle aiheesta syntyi mehevä riita. Silti Vihreät pysyivät hallituksessa.

https://yle.fi/uutiset/3-5383068

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Eihän tuosta mitään riitaa syntynyt. Kuten Guzenina-Richardsonin kommentista on luettavissa:
"Mielestäni tämä nykyinen lainsäädäntö on täysin riittävä ja hyvä. Kaikkinaiset kiristykset johtaisivat siihen, että me siirtyisimme Euroopan mittakaavassa kaikkein konservatiivisimpien maiden joukkoon, ja tätä en toki soisi"

Kristilliset jätettiin oman hallitusohjelmakirjauksensa kanssa yksin. Yksikään hallituspuolueista ei sitoutunut tai edes antanut mahdollisuutta kiristää lainsäädäntöä tuolta osin.

Risto Koivula

Jos terveysministeri olisi sanonut "henkilökohtaisena mielipiteenään" vaikka jossakin ulkomaisessa terveyskonferenssissa, että "mielestäni Suomen ulkopolitiikassa on tehtävä täyskäännös (ja vaikka lähdettävä heti vitomaan EU:sta...), olisiko ministeri ja hallitus selvinneet yhtä vähällä (vaikka tuossa jälkimmäisessä just olisi ollut järkeäkin...)?

Käyttäjän TeppoRaininko kuva
Teppo Raininko

Tuohan tietenkin olisi oikeasti Suomen ulkopoliittisen linjan vastaista. Kynttilän polttaminen ei aikuisten oikeesti ole.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Hauska ulostulo aiheesta, noin kokeneen poliitikon luulisi ymmärtävän, ettei selvityksen teettäminen tarkoita toimeenpanon osalta yhtään mitään.

Lähinnä tuollaisella kirjauksella vietiin teitä kuin litran mittaa ja saatiin hallitukseen pienenä täytepuolueena muutoin tekemään mitä käsketään. Selvitellään kato...

Mitä jäi selvityksestä käteen ja muuttuiko jokin?

Pekka Pylkkönen

Mitenkä se naisen asema huononi Soinin tekemisien myötä?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kannattaa ehkä kysyä joltain, joka sitä on käyttänyt kritiikin kärkenään eikä minulta.

Minun kantani asiaan on ollut systemaattisesti ulkoministerin tehtävään liittyvä. Soini on kohdistanut toimintansa jo kolmeen itsenäiseen valtioon sekä niiden sisäpoliittiseen päätöksentekoon: Irlanti, Kanada ja Argentiina. Kolmas oli jo liikaa, kun tämä sooloilu vain jatkuu ja jatkuu eikä herra edelleenkään näe toiminnassaan ongelmia tai korjattavaa. Eilinen vastaus eduskunnassa havainnollisti tämän hyvin vaikka Sipilä kertookin omaa totuuttaan keskusteluista hallituksen sisällä. Soinin olisi pitänyt julkisesti ITSE luvata olla tekemättä lisää vastaavaa ulkoministeriaikanaan.

KD:n Räsänen muuten koittaa viedä tätä siihen suuntaan, ettei Suomen ulkopolitiikassa olla määritelty, että puolustaisimme aborttioikeutta. Kuitenkaan satavarmasti ei olla ainakaan määritelty, että vastustaisimme sitä ulkoministeri Soinin tavalla muiden maiden kohdalla.

Avainsanat ovat ulkomaat ja ulkoministeri - Suomi ei yleensäkään puutu valtioiden sisäisiin asioihin eikä ainakaan sooloillen omiaan.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #10

Tässä nyt oppositio ratsastaa naisilla ja popula on liian typerä tajuamaan sitä. Soinin Tempauksilla ei ole ollut paskan vertaa merkitystä mainittujen maiden aborttikeskusteluun.

Jos Suomen ulkopoliittinen linja olisi se että muita maita olisi painostettava hyväksymään laajempi aborttioikeus niin SE olisi puuttumista muiden maiden kansalliseen päätöksentekoon. Suomi huolehtii omasta tontistaan ja tällä hetkellä lainsäädäntö on melko tasapainoinen- pois lukien se että isä ja äiti ovat päätöksenteon suhteen epätasa-arvoisessa asemassa.

Käyttäjän TeppoRaininko kuva
Teppo Raininko Vastaus kommenttiin #10

"KD:n Räsänen muuten koittaa viedä tätä siihen suuntaan, ettei Suomen ulkopolitiikassa olla määritelty, että puolustaisimme aborttioikeutta. Kuitenkaan satavarmasti ei olla ainakaan määritelty, että vastustaisimme sitä ulkoministeri Soinin tavalla muiden maiden kohdalla."

Niin, tämä ei taida todellakaan olla ulkopoliittinen kysymys, vaikka sellaiseksi sitä on kovasti koetettu vääntää.

Risto Koivula

Noilla linjauksilla ei ole mitään tekemistä abortin kiltämisen kanssa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Onko sinulla jotain sitä vastaan, että pyritään vähentämään raskauden keskeytyksiä? Asiahan on mitä kannatettavin, ilmeisesti vain menetelmissä siihen pääsemiseksi on suuri ero.

Kristillis-soinilainen menetelmä: Kielletään ja syyllistetään.
Humaanis-pelkoslainen menetelmä: Vähennetään tarvetta raskauden keskeytyksiin.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Kieltämisestähän tässäkin oli kyse:

"sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöstölle oikeus eettisin perustein kieltäytyä"

Risto Koivula

Tää tarkoittaa vain, että sen tekee joku muu. Eettisitä syistä abortista kieltäytyvät voivat silti tehdä muita terveydenhuollon hommia.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #12
Pasi Karlsson

Kyllä Soini osoitti puheensa todeksi "persut ei persettä jaa" ja veti hanuriin niin Räsästä, Orpoa ja Sipilää , sekä kaikkia näiden puoluetovereita.

Ei ole exit only tastkaa kellään tai Soini katolisena ei vaan välitä?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ymmärrän kyllä, että persujen sinisiipi on Soinin panttivankina, koska heitä ei olisi ilman Soinia. Kuten ei muitakaan persuja. Ilman isoa puoluetta Halla-ahokin on pelkkä ilmassa istuva nolla, tyhjää äänestävän puolueen tyhjää jauhava tyhjäpää. Mutta se on kyllä jo outoa että koko hallitus on Soinin panttivankina.

Tulos ei toki yllättänyt ketään, sillä Jussi Halla-ahon etäohjaamat persut eivät osaa päättää kumpaa ne vihaa enemmän, Soinia joka tuhosi puolueen heidän rakkaan mestarinsa alta vai vihervasemmistoa ja RKP:tä, joita ne vihaa ihan vaan periaatteesta.

Ja senkin arvasin, että kristilliset tulee Soinin puolelle. Nehän on ensimmäisenä viemässä kukkia sikiöiden haustausmaalle. Hauskalta näytti se kuva jossa Räsänen antoi Soinille suukon. Luuli kai että käy niin kuin sadussa: mölysammakko muuttuu prinssiksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset