Selkärankaa Maanselästä

Harkimon Hjallis suoraan sanottuna

  • Kokoomuksen eduskuntaryhmässä 22.2. lobbaamassa Universal Credit-tukimallia.
    Kokoomuksen eduskuntaryhmässä 22.2. lobbaamassa Universal Credit-tukimallia.

Media toistelee edelleen vanhaa Hjalliksen väitettä, jonka mukaan Orpo on tilataksissa sopinut avustajansa kanssa, että Kokoomus lähtee kannattamaan Universal Credit-ylesitukimallia ilman eduskuntaryhmän osallistamista. Hjallis julkaisi ajatuksen aluksi kolumnissaan 31.3. mitä jo silloin hämmästyin.

Ottamatta kantaa Kokoomuksen päätöksentekojärjestelmään sen kummempaa niin voin ulkopuolisena todistaa, että kävin jo 22.2 Kokoomuksen eduskuntaryhmän kokouksessa esittelemässä Kannustava Perusturva-kirjaa, jossa Universal Credit-mallia sovelletaan Suomen sosiaaliturvaan. Vastaanotto oli innostunutta ja jätin laatikollisen kirjojanikin ryhmän kaikille edustajille ja avustajille. Kevään aikana kävin lukuisia keskusteluita Kokoomuksen sosiaaliturva-asiantuntijoiden edustaja Arto Satosen sekä edustaja Juhana Vartiaisen kanssa. Julkaisimme kaksi yhteistä mielipidekirjoitustakin.

Viime keväänä myös monet muut tahot kuten OECD, Juho Saaren köyhyystyöryhmä ja Euroopan Komissio suosittivat Suomen hajanaisen tukiviidakon yhtenäistämistä yhdellä yleistuella. Näin toisistaan tietämättä eri tahot löivät suomalaisten tietoisuuteen perustulolle ensimmäisen merkittävän ja uskottavan haastajan Britannian mallisesta yleistuesta, jota KD on kannattanut jo vuodesta 2015. Universal Credit-malliin voi hurahtaa ihan sen mallin järkevyyden ja vakuuttavuuden vuoksi. Ei sen valitsemiseen tarvita salaperäistä sisäpiiriä tai epädemokraattista kähmintää tilataksissa.

Tavallaan petyin Hjalliksen kolumniin koska kuvittelin hänen pitäneen mallista. Olin antanut hänelle kirjani helmikuussa. Myöhemmin hän kertoi eduskunnan hississä pitäneensä kirjasta ja pyysi minua mukaan jopa Kokoomukseen. Mikä on myöhemmin kirvoittanut melkoiset naurut. (Tiedoksi, että pyytely omaan puolueeseen ei ole vakavaa häirintää, vaan kuuluu päivittäiseen eduskunnan leikinlaskuun, jos pitää toisen ajatuksista.)

Puolueita on helppoa syyttää aivan kaikesta. Hjalliksen mukaan ”koko poliittinen systeemi on vanhanaikainen”. Samaan aikaan voidaan poliittista prosessia syyttää liiallisesta nopeudesta tilataksin takapenkillä ja toisaalta kyvyttömyydestä reagoida nopeasti ajankohtaisiin tilanteisiin. 

Nettiäänestyssysteemi tuskin kulkee sen paremmin kuin italialainen Bendolino Suomen talvessa. Hyvinä aikoina on helppoa keksiä menokohteita kollektiivisesti netissä, mutta tuskin kipeitä säästöjä menetelmällä pystytään päättämään. Syksyn lehdet viimeistään junan pysäyttävät. Kyberhyökkäysten aikana poliittisen järjestelmän perustaminen nettiäänestysten tuloksiin tuskin luo nykyistä turvatumpaa yhteiskuntaa. Viiden tähden liikkeen systeemi ei ole tunnettu menokuristaan, ja siitä saa pian koko Eurooppa kärsiä. 

Suoraan sanottuna, tuntuu siltä, että tikusta on tehty asiaa, jotta voi perustaa oman liikkeen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Hyvin vedetty Asmo - mutta tulisitkos Nukkuviin? ;-)))

www.nukkuvat.fi

Käyttäjän maanselka kuva
Asmo Maanselkä

Ai sulla on uusi projekti. Mielenkiitoista.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Minä taidan rekisteröidä "Kymmenen hyvää ja yhdeksän kaunista" puoluenimen ennenkuin joku muu ehtii.

Sen jälkeen nokitan: Kansalaispalkka 3000/1500 eur/kk aikuinen / lapsi.
Verot valtion maksettaviksi.
Mistään ei leikata.
Jääkiekon MM-kisat julkisille kanaville.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ei kai se juna talvisin ole Bendolino, vaan kesähelteellä, kun teräs laajenee ja raiteet menevät mutkalle. Talvisinhan Pendolino kulkee niin suoraan kuin suomalainen insinööri osasi vetää radan viime vuosisadalla. Jos suoremmaksi haluaisi, pitäisi löytyä poliittista tahtoa investoida infraan. Ei kai se junan vika ole, jos se vääntyy mutkalle?

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Onko tämä Universal-credit nyt sitten jokin uudenlainen pikavippi? Onko jollakin taholla aikomus tienata tälläkin?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Suoraan sanottuna, tuntuu siltä, että tikusta on tehty asiaa, jotta voi perustaa oman liikkeen."

Tikusta tehdään asiaa vielä liikkeen perustamisen jälkeen. Postiini kilahti tiedote jossa kehuttiin miten "Liike Nytin paikallisten Facebook-ryhmien suosio on valtava" ja miten on "Hienoa, miten moni haluaa toimia aktiivisesti ja muuttaa kanssamme päätöksentekoa."

Kävin katsomassa Turun Liike Nytin FB-sivua. Tässä "valtavassa" ryhmässä on 181 jäsentä. Lahden ryhmässä on 3 jäsentä, Oulussa ja Kuopiossa molemmissa 67, Tampereella 230, Kouvolassa 15 Jyväskylässä 77. Hesassa sentään päästään yli 400:n.

Valtakunnallisesti alle 1000 facebook-tykkääjää on siis "valtava suosio".

Käyttäjän TeppoOikari kuva
Teppo Oikari

Kauas on poika ajautunut ajatuksissaan siitä, mistä on lähtöisin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset