Selkärankaa Maanselästä

Perustuslakivaliokunta päätti myös kolmesta eurosta

Sote-uudistuksen yhteydessä on arvioitu Perustuslakivaliokunnan vallan laajuutta. Perustuslakivaliokunnan julkisuuteen vuodettu lausunto ottaa kantaa siihen ovatko kaavaillut kolmen miljardin säästöt perustuslain vastaisia. Pienemmistäkin summista valiokunta on päättänyt.

Suomen hallitus päätti budjettiriihessään vuonna 2016 tehdä vuodelle 2017 perusturvaan 0,85 prosentin indeksileikkauksen kaikkiin kansaneläkeindeksisidonnaisiin perusetuuksiin. Kansaneläkeindeksin mukaan vuosittain nousevaan toimeentulotukeen ei kuitenkaan koskettu, koska perustuslakivaliokunta piti ”toimeentulotukea käytännössä perustuslain 19 §:n 1 momentissa tarkoitetun ihmisarvoisen elämän edellyttämän toimeentulon ja huolenpidon takuuna”. Lausunto riitti ja esitys peruttiin.

Onko toimeentulotuen pitäminen indeksissä perustuslakivaliokunnan tehtävä? Hallitus olisi jättänyt tason 3,32 € nykyistä alhaisemmalle tasolle. Köyhille ihmisille jokainen euro merkitsee, mutta miten perustuslaista on johdettavissa, että juuri indeksitaso on se riittävä taso? Korkeamman hintatason Ruotsissa yksin asuvan toimeentulotuen perusosa on vajaan satasen Suomea alhaisemmalla tasolla. Perheelliselle ruotsalaiselle jää jopa viisisataa euroa vähemmän käteen Ruotsissa kuin Suomessa ja ehdot paljon tiukemmat. Tanskassa toimeentulotukea vastaan pitää työskennellä.

Jos perustuslakivaliokunta päätti estää kolmen euron leikkauksen, niin miksei se voisi lausua kolmesta miljardista? Miten voidaan arvioida perustuslakia lukemalla mikä on riittämätöntä, ja mikä sitten jo riittääkin tai mikä on jo aivan liikaa? Ei sellaista voi perustuslaista johtaa millään. Koko tuki- ja palvelujärjestelmä voitaisiin todeta saman tien aivan liian riittämättömäksi ihmisen perustarpeisiin. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Mielestäni omaisuuden suojasta voidaan johtaa kielto verottaa ihmisiä. Perustuslaki menee kuitenkin verolakien yläpuolelle. 15 pykälässä ei ole mainintaa että vain osa omaisuudesta on turvattu, joten se tarkoittaa kaikkea omaisuutta. Yleiseen tarpeeseen saa lunastaa omaisuutta mutta siinä sanotaan että lunastamisesta pitää maksaa täysi korvaus.

Käyttäjän maanselka kuva
Asmo Maanselkä

Kommenttisi voi vaikuttaa jollekin provosoivalta, mutta jos perustuslakia tuolta käsin tarkastelee niin pitäisi olla omaisuudellakin jokin suoja myös verotusta vastaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset