Selkärankaa Maanselästä

Vasemmalta yllättävää tukea paikalliselle sopimiselle

  • Vasemmisto äänesti RKP:n Blomqvistin ehdotuksen puolesta.
    Vasemmisto äänesti RKP:n Blomqvistin ehdotuksen puolesta.

Välikysymys nuorten työehdoista sai mielenkiintoisen käänteen luottamusäänestyksen aikana keskiviikona 9.5. Äänestäessään hallituksen luottamusta vastaan, eduskunnan vasemmisto tuli samalla äänestäneeksi joustavampien työmarkkinoiden ja laajemman paikallisen sopimisen edistämisen puolesta. Vihreät, Vasemmistoliitto, Demarit äänestivät RKP:n Blomqvistin ehdotuksen puolesta hallituksen luottamusta vastaan. Lausuma menee näin:

”Eduskunta katsoo, että hallitus ei ole onnistunut uudistamaan työmarkkinoita joustavimmiksi, hallitus on epäonnistunut perhevapaiden uudistamisessa ja nykyistä laajemman paikallisen sopimisen mahdollistamisessa. Näillä perustein eduskunta toteaa, että hallitus ei nauti eduskunnan luottamusta.” 

Tämän lausuman puolesta äänesti 32 demaria, 11 vasemmistoliiton ja 13 vihreiden kansanedustajaa. Vasemmistopuolueet menivät näin Kokoomuksesta oikealta ohi ”vaatiessaan” hallitukselta joustavampia työmarkkinoita ja laajempaa paikallista sopimista, mitä hallitus on itse onnistunut saamaan aikaan. Mikäli hallitus olisi tähän kaatunut, niin Sipilän hallitus olisi jäänyt historiaan oikeistohallituksena, jonka vasemmistopuolueet kaatoivat turhan maltillisena ja varovaisena työmarkkinoiden uudistajana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Eihän vasemmistolla tai AY-liikkeellä ole mitään paikallista sopimista vastaan kunhan, pelisäännöt ovat selvät. En tunne ainoatakaan AY-iikkeen edustajaa joka EI olisi valmis esim. Ruotsin malliseen paikalliseen sopimuksen, mutta se edellyttää työntekijän aseman vahmistamista työnantajan mahdollisen mielivallan torjumiseksi ja nimeen omaan tähän EK ei ole ollut valmis suostumaan. Metallin tes:ä taitaa olla tälläkin hetkellä lukuisia eri kohtia joka mahdollistaa paikalisen sopimisen.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Paikallinen sopiminen on jo nyt käytännössä arkipäivää. Työnantajat haluavat päästä erilleen lähinnä yleissitovuudesta ja irtisanomissuojasta jotta pääsisivät tekemään orjuuttavampia työsopimuksia.

Pekka Pylkkönen

Monet meistä työntekijöistäkin haluaa päästä eroon yleissitovuudesta ja irtisanomissuojasta koska ymmärrämme niiden haittapuolet ja arvioimme haitat hyötyjä suuremmiksi.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Jos on varma omasta asemastaan työmarkkinoilla voi itsekkäästi kannattaa yleissitovuuden purkamista.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #4

Kun kyse on juuri epäitsekkyydestä. Omat taloudelliset etuudet vs. Mahdollisimman monelle mahdollisuus työllistyä.

Lyhytnäköiset toopet ja ilkeät omaneduntavoittelijat toki kannattavat yleissitovuutta ja muita jäykkyyksiä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #8

On totta, että jos työmarkkinat vapautetaan, niin valvonnan tarve vähenisi kun kahden euron tuntipalkatkin tulisivat laillisiksi. Oman edun tavoittelijat ovat silloin kyllä muita kuin työväkeä.

Käyttäjän valtteriaaltonen kuva
Valtteri Aaltonen

Tarkkaan ottaen tämä johtui laaditusta äänestysjärjestyksestä.

Välikysymyksen epäluottamuslauseen lisäksi välikysymyskeskustelussa esitettiin myös vihreiden sekä tämä RKP:n epäluottamuslause. Tänään nämä kolme äänestettin ensin toisiaan vastaan ja sitten voittaneesta äänestettiin hallituksen luottamusta vastaan.

Koska epäluottamuslauseiden välisessä äänestyksessä RKP:n versiota epäluottamuslauseesta äänestettiin äänestämällä "JAA" se voitti epäluottamuslauseiden välisen skaban (eduskunnassa äänestykset rakennetaan perinteisesti aina niin, että hallituksen vaihtoehto on JAA vaihtoehto, ja hallituspuolueiden kansanedustajien pysyvä äänestysohje on painaa kaikissa äänestyksessä JAA, silloinkin kun vastakkain on kaksi opposition esitystä).

Niinpä lopullisessa äänestyksessä ainoat vaihtoehdot olivat joko äänestää hallituksen luottamuksen puolesta tai RKP:n epäluottamuslauseen puolesta.

Käyttäjän maanselka kuva
Asmo Maanselkä

Pitäähän sitä nyt sen verran katsoa minkä puolesta äänensä antaa, eikä vaan olla hallitusta vastaan? KD äänesti viimeisessä äänestyksessä tyhjää, eikä vaan asenteellisesti hallitusta vastaan.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Miksi moittia toisten tekemisiä kun itsellä ei ole mitään mielipidettä?

Käyttäjän maanselka kuva
Asmo Maanselkä Vastaus kommenttiin #9

Jos on kaksi huonoa lausumaa, niin eikö ole oikein olla äänestämättä kummankaan puolesta?

Käyttäjän valtteriaaltonen kuva
Valtteri Aaltonen

Nappia painaneet tiesivät oikein hyvin minkä puolesta äänensä antoivat. Punnittiin, että epäluottamuksen ilmaiseminen hallituksen työmarkkinalinjalle oli tässä tapauksesa oleellisinta.

Tyhjää äänestämistä pyritään useimmissa tapauksissa välttämään. Toi tuotakin joskus tapahtuu, mutta lähtökohtana minusta on, että jos Arkadianmäelle asti pyrkii ja valitaan, pitäisi olla ainakin isommissa kysymyksissä enemmän sanottavaa, kuin että "ei ole kantaa".

Markku Koivisto

Tahtoo sanoa, ettei vasen-vihreä esitys menestynyt ollenkaan.

(Ps. Jos tämä taas tulee "laittomasti" ilman kuvaa, minun on tunnustettava täydellinen kyvyttömyyteni sen liittämisessä. Muihin blogeihin olen sen liittänyt vaivatta.)

Käyttäjän TeppoOikari kuva
Teppo Oikari

Voi voi Asmodeus sentään.

Suosittelen ensiksi rakentamaan työuraa muuallakin kuin KD:n suojissa, ja vasta sen jälkeen kirjoitella näkemyksiä työmarkkinoista ja niiden uudistamisesta.

Saattaa nimittäin avartaa hieman toiseen malliin. Töihin siitä mars mars!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset