Selkärankaa Maanselästä

Antti Rinteen 10 miljardin vaalilupaukset

  • Työteon kannustimet. Jos nostaa 100€ työttömyysturvaa, pitää samalla nostaa palkasta käteen jäävää osuutta 100 €:lla.
    Työteon kannustimet. Jos nostaa 100€ työttömyysturvaa, pitää samalla nostaa palkasta käteen jäävää osuutta 100 €:lla.

Oppositio usein lupaa parannuksia tuohon ja tähän asiaan, ja niiden siivittämänä pääsee hallitusvastuuseen. Kun ministerisalkun avaa niin sieltä löytyvätkin sakset, joilla vastuullisesti leikataan kaikilta niiltä, joille lisää luvattiin. Kuluvana kautena indeksileikkauksilla leikattiin perusturvasta 200 miljoonaa kaikilta ja lisättiin 4,75 euroa yksinhuoltajien lapsilisään. Sitä markkinoidaan nyt suurena parannuksena. Vaaleissa puhuttiin oikeudenmukaisuusvajeesta ja sitten vaalien jälkeen kestävyysvajeesta.

SDP:n Antti Rinne on keksinyt uuden tavan luvata jopa vaalikausien ylitse. Puolue on luvannut poistaa päivähoitomaksut "pitkällä aikavälillä". Päivähoitomaksujen poistaminen toisi kuntaliiton mukaan miljardikustannukset. Kallis se vasta on SDP:n lupaama sosiaaliturvamalli yleisturva. Nykyisin yksinasuva saa työmarkkinatukea 558 €/kk nettona. Yleisturvassa 675 €/kk. Jos taas työtön on aktiivimallintyylisten toimien piirissä piirissä hän saa yleisturvan aktiiviosan 810 euroa eli 252 € nykyistä enemmän. Tämän päälle maksetaan vielä asumistuki ja ansiosidonnainen kuten nytkin. Demareiden mallissa aktiivisuutta voi osoittaa vaikkapa vapaaehtoistyöllä, joten lähes kaikki työttömät saisivat tuon 810 €/kk. Työttömän perusturvan nosto 250 eurolla maksaisi puoli miljardia. Mutta miten käy työnteon kannustimien? Jokaiselle matalapalkkaiselle työntekijälle, joita on noin 1,5 miljoonaa pitää antaa tuo sama 250 euroa veronalennuksin jos työnteon kannustimet eivät heikkene. Työnteon kannattavuuden parantaminen ja perusturvan nosto toisi omien laskelmieni mukaan mukaan 5-7 miljardin lisäkustannukset. Yleisturva onkin luvattu asteittain voimaan ”pitkälla aikavälillä”, vuoteen 2030 mennessä. 

Miten piiitkä se ”pitkä aikaväli” on, kun sitä aina korostetaan? Se on juuri sopivan pitkä ja epämääräinen, ettei kukaan ekonomisti viitsi laskea tarkasti kustannuksia. Vappupuheessaan 1.5. Antti Rinne teki selkeän lupauksen nostaa 100 €:lla alle 1400 €:n eläkkeitä.

" Erityisesti lupaan, että SDP tulee parantamaan pienillä eläkkeillä kituuttavien ihmisten, Suomen rakentajien toimeentuloa. Lupaan 100 euroa nettona kuukaudessa useamman vuoden ohjelmalla toteuttaen lisää alle 1400 euron eläkkeisiin, lupaan keventää esimerkiksi lääkkeiden ja asiakasmaksujen alennuksilla kustannuksia ja lupaan, että SDP korjaa eläkkeensaajien verotuksessa suhteessa samojen tulojen palkansaajiin olevat epäkohdat. " Antti Rinne. 

Viime vuonna mediaanieläke oli 1434 €/kk mikä meinaa, että Antti Rinne lupasi puolelle eläkeläisistä sadan euron korotuksen. Eläkeläisiä on 1,5 miljoonaa, joten miljardi siihenkin menee. Vedin henkeä puhetta kuunnellessa ja mietin, että kohta se harhauttaja-termi ”pitkällä aikavälillä” tulee. Mutta ei tullut. Sen sijaan puhuttiin lyhyen ajan, usean vuoden ohjelmasta. Mutta aivan puheensa lopuksi Rinne sanoi, että ”ennen esitysten lopullista tekemistä kaikki niiden vaikutus ja vaikuttavuus pitää selvittää.” Tähähäh? Juurihan Rinne lupasi 100 € kaikille alle 1400 € tienaaville eläkeläisille. Eikö se ollutkaan "lopullinen esitys"? Mitä vappupelleilyä tällainen oikein on? Aprillipäivä 1.4. meni jo.

Pöllömpikin osaa laskea vaikutusarvion noin täsmälliselle lupaukselle. Kun meillä on 1,5 miljoonaa eläkeläistä, se jaetaan kahdella saadaan 750 000 eläkeläistä ja heille kaikille satanen kuussa on 900 miljoonaa euroa vuodessa. Joko veroja tai eläkemaksuja nostamalla tämä pitää kattaa. Kyllä ensin pitää tehdä laskuharjoituksia edes karkealla tasolla, ja sitten luvata. Kyllä eläkeläisille ja lapsiperheille on varaa antaa lisää näin kovalla nousukaudella, mutta pitää selkeästi osoittaa, miten paljon aikoo käyttää varoja ja mistä se otetaan. Demareiden vaalilupausten hintalappu alkaa lähestyä 10 miljardia ”pitkällä aikavälillä” ja ne lupaukset ovat tehty ennen "vaikuttavuusarviointeja”. Rinne lupaa veronmaksajien rahoja jo ennen edes karkeita laskuharjoituksia. Voiko uskoa, että tällainen mies on joskus ollut Suomen valtionvarainministeri? Näillä puheilla eläke-expertti Kimmo Kiljusesta pitäisi tehdä SDP:n puheenjohtaja. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Antti Rinteen 10 miljardin vaalilupaukset--

Uskon tuohon.

Se tehdään veroja korottamalla ja lisäämällä valtion velkaa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tuo on se maineikas Venezuela -resepti.

Pekka Iiskonmaki

#2
Vasemmisto tuhoaa aina talouden.

Esim. Neuvostoliiton kokoisen maan talouden kaataminen ei ole helppoa.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #3

Vuonna 1990 valtion velka oli noin 9,5 mijardia ja hallitus oli Kokoomusvetoinen. 1991 hallituksen pääministeripuolueeksi tuli Keskusta.
Vuosina 1990-1995 velka nousi noin 60 miljardiin. Vuonna 1995-2003 oli SDP pääministeripuolueena ja velka nousi 63,3 miljardiin. Vuodesta 2003 vuoteen 2016 on ollut vaihtelevasti Keskustan ja Kokoomuksen vetämiä hallituksia. Vuonna 2016 velkaa oli 102,3 miljardia ja kun tarkistin nyt Valtiokonttorin sivuilta niin se on jo 104 miljardia ja rapiat päälle. Viimeisten 26 vuoden aikana on vasemmistovetoiset hallitukset siis ottaneet velkaa noin 3 miljardia kun taas oikeiston vetämät hallitukset ovat ottaneet noin 93 miljardia.

Ilmeisesti oikeistohallituksetkin ovat varsin lahjakkaasti oppineet tuon talouden kaatamisen.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #6

#6
Tuo on kokonaiskuva demareista ja heidät pitää saada heti valtaan.

Tuskin Koiviston konklaavi vei Suomesta yhtään työpaikkaa ja talous vahvistui, kun liiat yritykset ryöstettiin.

Miksi Ralf valehtelet? Kerro syy ja seuraus reilusti.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #6

Karlsson kainosti unohtaa, että vuonna 2012, jolloin Kataisen hallitus aloitti valtivarainministerinään SDP:n Urpilainen, valtion velka oli 65 miljardia. Vuoteen 2016 mennessä se oli kasvanut 102 miljardiin. Ymmärrän hyvin, että Karlsson haluaa piilottaa näkyvistä Kataisen vasemmistoenemmistöisen hallituksen saavutukset. Siinä suhteessa Karlsson kyllä on oikeassa, että Katainen on ollut Suomen taloudelle uskomattoman tuhoisa. Siitä, voiko häntä pitää lainkaan oikeistolaisena, on sitten hyvinkin jyrkästi eriäviä näkemyksiä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #9

Aivan. Ajattelin itsekin asiasta huomauttaa, mutta kerkesit ensin.

Velan oton lisäksi Urpilainen (sdp) yhdessä Kataisen (kok) kanssa saivat myös kasvatettua Euroopan rahoitusvakausvälineen takausvastuita ja takauksien määrää oikein roppakaupalla. http://www.valtionvelka.fi/fi-FI/Tilastot/Valtiont...

http://www.valtionvelka.fi/fi-FI/Tilastot/Valtionv...

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_valtioneuvosto

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #11

#11
Muistan Antti Rinteen tanssineen saksanpolkkaa Kreikan velkapaperivakuudet käsissään, lätty punaisena.

Demari valehtelee aina kädet toisten taskussa.

Toni Rintala

Onhan sitä eläkerahaa ihan helposti jaettavaksi miljardi vuodessa enemmän eikä se potti silti vähene. Se potti kun kasvaa "korkoa" 6 miljardia vuodessa!
Suomi on säästänyt sinne 50 miljardia reilussa 10 vuodessa. Ja se potti lisääntyy koko ajan.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Jos jonkun mielestä eläkerahastoissa on löysää, niin kaikkein reiluinta olisi vähentää työeläkemaksua työssäkäyviltä, meinaan kun omaa eläkeikää on nostettu 65v->67v 8kk ja eläkettä leikattu elinaikakertoimella 17% (ikää minulla 42v) ja koko työurani olen maksanut maksimaalista työeläkemaksua, joka nousi vasta 1990-luvun puolivälissä niihen lukemiin mitä se on nyt.

Mutta ei, sen sijaan minimaalinen syntyvyys on jo tuomassa seuraavaa eläkeuudistusta jossa vasemmistotaustainen Ralf Sund esitti keinoiksi tuttuja asioita; työeläkemaksun korotusta+eläkeiän korotusta+kertyvien eläkkeiden leikkausta.

Ei ole ihan sattumaa että elämme ensimmäistä kertaa historiassa aikaa jossa nuoremmat ovat köyhempiä kuin vanhempansa.

Käyttäjän raunotarkia kuva
Rauno Tarkia

Rinteen toimintatapa on täysin selvä, hän yrittää veronmaksajien rahoilla ostaa ääniä itselleen ja puolueelleen. On kiva luvata kaikkea hyvää, kun ei tarvitse itse maksaa.

Käyttäjän amgs kuva

"SDP kertoi viime viikolla aikovansa esittää osana tulevaa vero-ohjelmaansa, että eläke- ja sijoitusrahastojen, yleishyödyllisten yhteisöjen ja säätiöiden osinkotuloille asetettaisiin viiden prosentin lähdevero. Nykyisin mainitut tahot on vapautettu osinkoveroista."

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201805022200915...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset