Selkärankaa Maanselästä

SDP:n malli maksaa todellisuudessa miljardeja

  • SDP:n malli maksaa todellisuudessa miljardeja
  • SDP:n malli maksaa todellisuudessa miljardeja

SDP:n yleisturvamalli kuulostaa hienolta. Montaa asiaa parannetaan, etuuksia nostetaan roimasti eikä keneltäkään leikata. Mallissa useita nykyisiä etuuksia yhtenäistetään ja sidotaan vähimmäiskulutuksen viitebudjettiin ja työnteosta tehdään kannattavaa työllistymisveroasteita laskelmalla. Hintalapuksi kerrotaan ”aluksi” 200 miljoonaa euroa. Se tuntuu uskomattoman pieneltä summalta.

Ongelmalliseksi mallin tekee se, että laskelmat puuttuvat. Tiedotustilaisuudessa ja twitterissä SDP kertoi, että jos opiskelijat tuodaan tuen piiriin ja sidotaan yleistaso vähimmäiskulutuksen viitebudjettiin, hintalappu on pelkästään opiskelijoiden osalta jo miljardin. Lisäksi ekonomisti Olli Kärkkäinen arvioi twitterissä, että yksittäin ”Työllistymisveroasteen painaminen max 60 prosenttiin vaatisi kyllä tosiaan miljardiluokan lisämenoja, jos kenenkään tulotaso ei saa nykyisestä pudota.” Näistä saadaan jo kaksi miljardia euroa menoja. Sitten jos otetaan kotihoidontuen nostaminen vähimmäiskulutuksen viitebudjettiin niin se maksaa taas miljoonia lisää. 

Demareiden malli on tehty niin että aluksi kerrotaan kaikki hieno mitä haluttaisiin tehdä. ”Alustava hintalappu on 200 miljoonaa. ” Sillä rahalla voidaan nostaa työmarkkinatukea sadalla eurolla 675 €/kk euroon. Muut tavoitteet kuten työllistymisveroasteiden lasku ja opintotuen nosto maksavat yhteensä useita miljardeja, ilman että kukaan menettää mitään. Hieno malli tuodaan esiin halpana, mutta peitetään todelliset miljardiluokan kustannukset. Joku raja pitäisi sosiaaliturvapopulismillakin olla mitä esittää ja vielä ilman laskelmia.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Kun demarit eivät ole päättämässä, niin kansalle voi syöttää mitä tahansa ja calluppien mukaan moni uskookin. Perusasioista ei kuitenkaan mihinkään päästä ja mitä todennäköisemmin, jos demarit seuraavassa hallituksessa ovat, arkirealismi kyllä palaa.

Sitä rahaseinää kun ei ole demareillakaan.

Käyttäjän juhalehtonen kuva
Juha Lehtonen

Niin miksi käydä töissä, kun rahaa saa seinästä. Eikä me mihinkään niitä voimaloita tarvita, sähköähän saadaan töpselistä.

Käyttäjän juhalehtonen kuva
Juha Lehtonen

Vakavasti puhuttuna on tietysti hyvä, että tukiviidakon selkeyttämiseen mietitään ratkaisuja.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Periaatteessa jamppa kuin jamppa saa Helsingissä karkeasti tonnin tukia, kunhan vain viitsii hakea. Vähän se voi vaatia taiteilua ja taistelua.

Joten siinä mielessä tuollainen 675 €/kk ei ole mitenkään yläkanttiin. Jos sellaisen saisi ilman suurempia selittelyjä nollatulotilanteessa, niin silloin aikaa voisi jäädä enemmän ihan oikeaan itsensä kehittämiseen tai (vähienkin) töiden hakemiseen ja tekemiseen.

Kun kaikki puolueet, nyt siis jopa SDP:kin, alkavat olemaan yhtä mieltä jonkinlaisen yleisturvan hyödyistä, se pitäisi yrittää myös saada aikaan, eikä vain tapella, kenen mallin yksityiskohdat ovat parhaat. Nykyisessä digitaaliyhteiskunnassa pitäisi olla kaikki edellytykset perusturvan laskemiseen yksilötasolla suunnilleen reaaliajassa.

Perusturvan kun pitäisi olla sellainen, että sen saamiseen ei tarvitse selittää mitään. Riittää, että tuloja on liian vähän. Kokonaisuutta voi tasata vaikka vuositasolla. Nykyjärjestelmän ongelma on se, että muutostilanteissa yksilö jää aina roikkumaan löysässä hirressä epämääräisen ajan.

On täyttä paskapuhetta, että perustulon ideaa ja verotuksen matematiikkaa ei voisi toteuttaa vaikka nykytilanteeseen verrattuna summamääräisesti täysin +-0 tasolle. Tietysti siinä pienituloiset voittaisivat ja muut ryhmät jossain määrin häviäisivät. Jonkin verran säästöä syntyisi hallintokulujen pienenemisestä, joten muiden ryhmien tappiota voisi todennäköisesti kompensoida siitä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ymmärrykseni mukaan monissa maissa suoraan annettava summa on suurmpi kuin Suomessa ja sillä oletetaan tulevan toimeen. Harkinnanvarainen toimeentulotuki ja asumistuki on pienemmässä roolissa.

Suomessa on jostain syystä rakennettu todella vaivalloinen ja hankala himmeli kaikkine tarveharkintoineen. Jos ajatellaan peruspäivärahaa verojen jälkeen luokkaa 520 euroia, niin vaikkapä pääkaupunkiseudulla eikä juuri missään sillä tule toimeen. Joudutaan siis käytännössä aina hakemaan toimeentulo- ja/tai asumistukea. Näitä pitää aina tarkastella kokonaisuutena. Jos 675;n erotus nylkyiseen puolestaan vähenee harkinnanvaraisista, niin se muutos on itsessään plusmiinusnolla. Mahdollisesti kuten totesit, niin hallintokulujen vähetessä jopa miinusmerkkinen.

Mm EU:n arvioidessa Suomen sosiaaliturvaa ja annettua huomautuksia aina todetaan etteivät ne ymmärrä kokonaisuuttamme. Onko tämä ihme ja ylpeilyn aihe? Tuskin tämä on muihin verrattuna erikoisen hyvä ja jatkamisen arvoinen.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Suomi on EU:n tarkkailussa heikon sosiaaliturvan vuoksi.

Pekka Pylkkönen

Tässä oli molemmilla kyllä pointtinsa. Juttelin heinolalaisen sossun kanssa joku vuosi takaperin ja hän arveli että työmarkkinatuen korottaminen 50€:lla poistaisi puolet Heinolan sossun asiakkaista. Yksi tehty päätös maksoi kunta-aikaan ehkä noin 30€ (arvio perustuen sossujen lehtihaastatteluun jossa työpäivän aikana yksi henkilö tekee 7 päätöstä). Samalla koulutettujen henkilöiden työpanos menee käytännössä hukkaan, vaikka sen olisi voinut hyödyntää esim lastensuojelussa.

Eri alueiden vuokratasojen eroavaisuudethan kysymyksen tekevät ongelmalliseksi. Itselleni sopisi erinomaisesti se että koko maassa maksettaisiin tasan sama summa sosiaalitukea, vuokrasta riippumatta. Asumisen laskennallisen osuuden taso voisi olla sitten sen vuokrien mukaan järjestetyn jonon keskimmäisen suomalaisen maksaman vuokran suuruinen. Todennäköisesti luokkaa 400€ kuussa.

No itseasiassa tuolta Tilastokeskuksesta se löytyikin. Keskivuokra Suomessa 25 neliön yksiöstä on 375€ ja 40 neliön kaksiosta 480€. 400€ voisi siis olla aika realistinen.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Miten siinä tilanteessa, että henkilö on saanut tuon perustuen, olisko hänellä edelleen oikeus lisätukeen?

Olisko tuo summa vain pohja, johon sitten anomalla saisi lisätukea?
Tosiasiahan on, että turhan monelta tuollainen summa katoasi muutamassa päivässä.

Käyttäjän MatiasMkynen kuva
Matias Mäkynen

En ymmärrä Asmo Maanselän halua valehdella ja asettaa oma uskottavuutensa keskustelussa tälle tasolle. SDP ei ole ottanut kantaa marginaaliveron tasoon, vaan ainostaan sovittelun yhtenäistämiseen. Tälle valheelle perusteeksi on nostettu allekirjoittaneen Twitter-keskustelussa heittämä luku, jolla ei ole tehdyn esityksen kanssa mitään tekemistä. Täydellisessä maailmassa marginaaliverot olisivat varmasti paljon nykyistä pienemmät, mutta itse en näe niitä tärkeimmäksi asiaksi, jos sosiaaliturvaan olisi investoitavissa rahaa. Paljon tärkeämpää ja tehokkaampaa olisi saada palvelut pelaamaan huomattavasti nykyistä paremmin.

Lisäksi SDP ei ole esittänyt opintolainan poistamista heti, vaan asteittain taloudellisen liikkumavaran mukaan. Tämän uudistuksen tavoitteena on, että ennen pitkää opiskelu olisi houkuttelevaa läpi työuran, mikä tulee jatkossa olemaan yhä tärkeämpää. Kouluttautuminen aiheuttaa toki kustannuksia, mutta koko koulutusjärjestelmämme idea on toimia investointina, joka parantaa myös työllisyyttä.

Myös kotihoidontuesta Maanselkä valehtelee, koska ei selvästi ole perehtynyt SDP:n perhevapaauudistukseen, vaikka sen hänelle esitin. Siinä kotihoidontuki korvataan euromääräisellä vanhempainrahalla, joka on kestoltaan nykykotihoidon tukea lyhyempi, mutta käytettävyydeltään joustavampi.

Maanselän tyyli on näköjään sotkea asioita tahallaan sen sijaan, että keskittyisi tuomaan omaa vaihtoehtoaan esille.

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Yritystuista ja tukimuotoista rahoista voidaan leikata miljardeja tulla lähemmäksi länsimaista ihannetta kapaitalismia ja markkinataloutta.
Sijoittajan vastuu voimaan, säästetään Talvivaaroja sun muita kuntasolta valtiotasolle yli miljardi. Kaivokset verolle. Ympäristötuhoista varmuus. Verovapaat voitot ja edut pois. Hallintarekisteri roskikseen. Ero EUsta.
Kyllä sieltä irtoaa äkkiä 10 miljardia.rahastot tarvittavan korkeiksi. Yhteisöveroalet sun muut voidaan perua.

Suomen kilpailukyky voidaan palauttaa kansallistamalla sähköverkot jne. Tämä elinkustannusten hintasäätely lisää kilpailukykyä palkantarpeen alenemisena. Ostovoima taaseen luo työpaikkoja sisämarkkinoilla. Tämä kaikki vähentää valtion sosiaalitukimenoja.

Panostaminen koulutukseen on ainoa SUomen uusiutuva luonnonvara ja tämä hallitus ryssi sen. Meiltä katoaa ammattitaito ja tietoa. Kohta ei ole opettajia, joten raha ei enää asiaa ratkaise. Kohtalonhetket ovat nyt. Ostovoimainen palkka, josta jää elinkustannusten jälkeen muutakin kuin sossun tukipäätös käteen, kannustaa nuoria työllistymään. Hallituksen nykyinen tapa lisää vain angstia.

Risto Koivula

Maanselkä on hurja poika valehtelemaan:

http://prokarelia.net/fi/?x=artikkeli&article_id=4...

10.02.2004
ProKarelia

Tämä artikkeli liittyy alla lueteltuun/lueteltuihin artikkeliryhmiin.
Klikkaamalla artikkeliryhmää näet, mitä muita artikkeleita ryhmään kuuluu.

[02] Karjalan palautus

SUOMEN TUOMITTAVA TOTALITAARINEN KOMMUNISMI

Kristillisdemokraattisten Nuorten puheenjohtaja Asmo Maanselkä vaatii Suomen hallitusta tuomitsemaan totalitäärisen kommunismin ja poliittisen ideologian, jonka päämääränä on kommunistinen valtiomalli.

Euroopan parlamentin kristillisdemokraattien sisarpuolue EPP on aiemmin tuominnut kommunismin, ja pitää sen tekoja natsismiin verrattavina rikoksina. (5.2.2004) Aloitteen EPP:lle tekivät kolme Baltian maata Viro, Latvia ja Liettua sekä Unkari.

- Suomen hallituksen olisi pitänyt olla yhteisen aloitteen takana. Natsismin, fasismin ja kommunismin uhrit ovat samanarvoisia.

Maanselkä painottaa että ihmiskunnan verisin historia kirjoitettiin kommunististen puolueiden hallitsemissa valtiossa. Kommunistisissa diktatuureissa menehtyi viime vuosisadalla 110 miljoonaa ihmistä.

Puoluediktatuuri polkee ihmisoikeuksia edelleenkin Kuubassa, Valko-Venäjällä ja Pohjois-Koreassa. Demokraattisten valtioiden yhtenäinen linja suhteessa kommunismiin auttaisi näiden maiden vapautumista.

Lisätietoja:

Asmo Maanselkä
Kristillisdemokraattisten Nuorten puheenjohtaja,
Toimi Kankaanniemen avustaja
asmaanse@cc.jyu.fi

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset