Selkärankaa Maanselästä

Poliittinen ohjaus puolittaa kustannukset

Sote-ratkaisun yhteydessä asiantuntijat ovat puhuneet voimakkaasta poliittisesta ohjauksesta, joka ulottuu pykälätasolle. Hallituksen tulisi tuoda uudistukset eduskuntaan siten, että niiden vaikutusarviot on tehty mahdollisimman puolueettomasti. Muuten kukaan ei voi arvioida esitysten vaikutuksia. Hyvin usein perustelutekstit ovat kauniita sanoja. Uudistuksilla ei pitäisi olla juurikaan vaikutuksia valtiontalouteen tai parannukset jopa säästävät tai maksavat itsensä pois. Mutta silti uudistukset markkinoidaan kansalaisille merkittävinä parannuksina. Mikään hyvä tai lisäraha ei maksa mitään, vaan maksaa itsensä takaisin.

Viimeisin esimerkki on opiskelijoiden siirtäminen yleisen asumistuen piiriin syyskuun 2017 alusta. Hallitus markkinoi asiaa opiskelijoille tehtynä merkittävänä parannuksena. Nyt opiskelija voi asua yhteiskunnan tuella yksiössä entisen soluasunnon sijaan. Lakiesityksessä asia näyttäytyy toisenlaisena, ei tuo kustannuksia, tai ne on jo katettu. STM:n selittää muutosta ”Opiskelijoiden asumistukisiirron aiheuttamat lisäkustannukset katetaan yleisen asumistuen menoista niin, että julkisen talouden menot eivät uudistuksen johdosta nouse”.

Opiskelijat siirtyivät yleisen asumistuen piiriin syyskuussa 2017. Nyt Kelan julkistamissa tilastoissa opiskelijoille maksettujen asumistukien menot olivat 409 milj. €, ja ne olivat 47 milj. euroa edellisvuotta suuremmat. Neljässä kuukaudessa nousu 47 miljoonaa! Sehän voi tehdä 141 miljoonaa tälle vuodelle 2018. Uudistuksen jonka piti olla lähes ilmainen. No sitten se luvatun säästön osuus. Yleiseen asumistukeen piti tehdä leikkauksia ja jäädytyksiä, jotka peittävät nämä kustannukset. Yleisen asumistuen menot muille kuin opiskelijaruokakunnille olivat viime vuonna 998 milj. euroa, joka on 14 milj. euroa enemmän kuin edellisvuonna. Eli puheista huolimatta kustannukset kasvoivat kautta linjan taloudellisella nousukaudella. 

En muutenkaan pidä siitä ajatuksesta, että opiskelijat siirtyvät soluasunnoista yksiöihin. Suluasunnossa oli jätkälaumalla maagista yhteishenkeä, ja hulvatonta perseilyä, jota ilman opiskelijaelämä ei olisi elämän parasta aikaa. Ratkaisu vaan nostaa yksiöiden hinnat kolmioiden tasolle.

Luovaa laskentaa on harjoitettu myös asumistukiuudistuksen yhteydessä vuonna 2014. Arvio vuosittaisista lisäkustannuksista oli 68 miljoonaa. Sata-komitea arvioi uudistusten kustannusvaikutuksiksi 12 miljoonaa. Uudistuksessa tehtiin asumistukeen 300 € suojaosa ja omaisuuden vaikutus asumistukeen poistettiin, koska hakijoilla ei kuulemma ole omaisuutta. Sen kustannusvaikutus oli lakiesityksen mukaan miljoona euroa. No miten kävi? Vuonna 2015 uudistukset kasvattivat menoja 176 milj. € ja vuonna 2016 jo 339 milj. €. Ilmeisesti asumistukea hakivat nekin pienituloiset suomalaiset, joilla oli sitä jemmarahaa pankkitilillä ja muuta omaisuutta. Lottovoittajakin voi olla asumistuen piirissä, kuten jo lähes 900 000 suomalaista. Sen mikä piti olla 12 miljoonaa, siitä tulikin 339 miljoonan vuosittainen lisäkustannus.  

Selittävätkö ulkoiset tekijät menojen kasvun?  No eivät selitä. Työttömyys on vaihdellut vuodesta 2013 viime kuukausiin asti 8,5- 9,3 % haarukassa. Viimeksi se oli 8,7 %. Viime vuonna valtiontalous kasvoi 3 % BKT:stä ja silti toimeentulotuen menot kasvoivat lähes sata miljoonaa Kela-siirron yhteydessä, vaikka esityksen piti säästää.

Uudistukset runnotaan läpi esittelemällä vaikutusarvioita, joissa mitättömillä kustannuksilla saadaan aikaan hirveästi hyvää. Tästä syystä on syytä suhtautua todella varauksella Sote-uudistuksen vaikutusarvioihin. Esityksen pitäisi säästää kolme miljardia ja samalla parantaa kaikkea mahdollista. Aika näyttää montako miljardia tähän saadaan hukattua ylimääräistä rahaa verrattuna nykytilaan.

Asumistukiuudistusta vuonna 2014 ei olisi tullut 340 miljoonan vuosittaisilla ylimääräisillä menoilla, eikä vuonna 2016 opiskelijoiden asumistuen siirtoa 140 miljoonan ylimääräisillä menoilla. Herää vaan kysymys: Kuka näitä oikein laskee näin pieleen? Ohjataanko laskelmia ja kaunistellaanko vaikutusarvioita? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Hyvä ja ajankohtainen kirjoitus! Kiitos siitä :)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset