Selkärankaa Maanselästä

Toimeentulotuen myöntäminen on siirrettävä Kelasta uusille kasvupalveluille

Toimeentulotuen siirto Kelaan on ollut virhe, joka voidaan korjata kasvupalvelulain yhteydessä. Suomessa vuonna 2016 perustoimeentulotukea sai 237 000 kotitaloutta, vuonna 2017 määrä oli noussut jo 277 000 kotitalouteen. Toimeentulotuen piirissä oli yhteensä yli 400 000 suomalaista. Valtion ja kuntien puoliksi kustantamat perustoimeentulotuen bruttomenot kohosivat viime vuonna 746 miljoonaan eli 95 miljoonaa edellisvuotta korkeammiksi. Kela-siirtoa perusteltiin kustannussäästöillä. Joulukuun alussa eduskunnan tarkastusvaliokunta kiinnitti huomiota siihen, että Kela siirron kustannussäästöt eivät toteutuneetkaan vaan menot kasvoivat. Talousperuste osoittautui virheeksi. Kelaan jouduttiin palkkaamaan lisää ihmisiä myöntämään tukea.

Samaan aikaan Ruotsissa, jossa asuu 10 miljoonaa ihmistä, vuonna 2016 toimeentulotukea meni 220 000 kotitaloudelle ja sen piirissä oli 410 000 henkilöä. Ruotsissa on vastaavantyyppinen tukijärjestelmä työikäisille ja työkykyisille henkilöille, kuin Suomessa sillä erotuksella, että ansiosidonnainen on kestoltaan lyhempi, asumistukea maksetaan Suomea niukemmin ja toimeentulotuen perusosat sekä asumisosat ovat pienemmät. Miten on mahdollista, että Ruotsin kokoisessa maassa toimeentulotuen piirissä on 50 000 kotitaloutta Suomea vähemmän? Parempi työllisyystilanne on suurin selittävä tekijä. Toiseksi toimeentulotuki myönnetään kunnissa ja sen myöntämisessä on Suomea tiukemmat ehdot. Pitkäaikainen hakija joutuu työskentelemään tuen eteen kunnallisissa työtehtävissä. Tanskassa toimeentulotuen eteen joutuu tekemään 225 tuntia vuodessa töitä. Pohjoismainen malli on osallistava, Suomi on siirtynyt päinvastaiseen suuntaan.

Osallistava malli on mahdollinen, jos tuki myönnetään läheltä kunnista tai maakunnasta, eikä Kelan nettipalvelusta. Maakuntauudistus on hyvä hetki tehdä suurempi uudistus sekä palvelu- että tukijärjestelmään. Nyt hallituksen hyväksymä kasvupalveluiden allianssimalli on niin sekava kokonaisuus, että tuskin sitä kukaan ymmärtää. Asiantuntijat ovat aivan ymmällään mitä on sovittu. 

https://kuntalehti.fi/uutiset/kasvupalveluallianssiin-kaivataan-lisaa-va...

Ehdotankin, että kaikki työikäisten ja työkykyisten sosiaali-, työllisyys- ja yrittäjyyspalvelut yhdistetään yhteen kunnan kasvupalveluyksikköön. Kunnat tuottaisivat ja maakunta järjestäisi sekä huolehtisi kuntien välisestä yhteistyöstä. Kasvupalveluyksikkö järjestäisi työllisyyspalvelut ja –ohjelmat, myöntäisi sosiaalituet ja ohjaisi muihin tarvittavien sosiaali- ja terveyspalveluiden piiriin. Kela voisi toimia tukien maksajana myös jatkossa, mutta kaikki työikäisten ja kykyisten sosiaalituet myönnettäisiin kasvupalveluyksiköstä henkilön aktiivisuutta vastaan. Resursseja olisi lisättävä tässä yhteydessä työllistymispalveluihin. Näin Suomi saataisiin osaksi pohjoismaista tapaa hoitaa työllisyyttä ja kasvua. Samassa yhteydessä otetaan tulorekisteri käyttöön ja myönnetyt tuet voidaan yhdistää yhdeksi yleistueksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Juhani Vehmaskangas

Vähän niin kuin toinen aktiivimalli nyt vuoden alussa käyttöön otetun rinnalle?

Käyttäjän paiviruippo kuva
Päivi Ruippo

Kaikissa muissa Pohjoismaissa kansalaisilla on suuremmat tulot (eläke, työttömyyskorvaus, opintotuki, palkka, jne.).

Leipäjonojakaan ei olisi Suomessa, jos ihmisillä olisi riittävät ko. tulot.

Miten Kelan toimeentulotukiasioita hoitavat virkailijat osaavat auttaa köyhiä ja muita toimeentulo-ongelmissa olevia ihmisiä vai onko heillä kaikilla myös sosiaalityöntekijän koulutus? Tuskin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Samalla työn ja pääoman verotus voitaisiin uudistaa ja laskea ne yhdeksi tuloksi verottaen syntyvää yhteissummaa. Tulorekisteri soveltuu tähänkin hyvin. Loppuu samalla se pääomatulojen ja palkkatulojen verotuksen kanssa kikkailu. Viettekö tämänkin eteenpäin?

Hallituspuolueet ylitti aktiivimallin kannatuksessa muuten vain Kristillisdemokraatit 60%:lla. Hämmentävää kuinka vähän ymmärrystä, empatiaa ja vähäosaisten puolustamishalua puolueeltanne löytyy.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Moni työssäkäyväkin saa toimeetulotukea, asumistukea yms.

Käyttäjän TiinaArlin kuva
Tiina Arlin

Toivoisin kasvua kristillisten selkärangoille ja kasvua käsitykseen suomalaisten työttömien tilanteesta.

Suomen KD puolueen arvot ei järin kristillisiltä vaikuta kun lukee ko blogin kirjoittajan juttuja, samanlaista köyhiä kyykyttävää tekstiä voi lukea kokoomuksen , sinisten ja keskustan kirjoituksista.

Sivistysvaltiossa työstä maksetaan palkka ei sosiaaliturvaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset