Selkärankaa Maanselästä

Naisen lakanan tulisi olla 7% lyhempi kuin miehen

Finlayson aikoo myydä naisille lakanat 17% halvemmalla. Todennäköisesti hankkeessa rikotaan lakia, mutta ministeri Annika Saarikko kehuu vuolaasti kampanjan toteutusta. Palkkaepätasa-arvon poistaminen yhteiskunnasta on tärkeä tavoite ja asian esillä pitäminen on arvokasta.

Tuotteita voisi myydä myös muilla kriteereillä. Laadullisesti ajatellen miehet ovat heikompilaatuisia, kun kestävät elämää keskimäärin kuusi vuotta naisia vähemmän. Lakanat voitaisiin tehdä heikompilaatuisista raaka-aineista naisille. Tuotantoprosessin muuttaminen miesten ja naisten eri kestävyystasolle on kuitenkin Finlaysonillekin haastavaa. Näin olen lakanoiden ollessa kyseessä naisen lakanan tulisi olla 7 % lyhempi kuin miehen. Tämä ei varmaan haittaisi koska miesten keskipituus on 178 senttimetriä ja naisten 164 senttimetriä. Näin ollen 8% lyhemmät naiset saisivat edelleen 1% pidemmän lakanan kuin heidän varpaidensa peittämiseen keskimäärin tarvittaisiin. Mitähän tapahtuisi jos lakanoita ryhdyttäisiin hinnoitelemaan vaikkapa etnisillä perusteilla? 

Rawlsin oikeudenmukaisuusteorian keskeisiä käsitteitä ovat alkuasema ja tietämättömyyden verho. Teorian mukaan ihmiset tekisivät kaikille tasa-arvoiset olosuhteet, koska eivät tiedä mihin syntyvät. Oletetaan, että elämän alussa ihmisalkiot olisivat aluksi tietoisia olemassaolostaan ja sukupuolineutraaleja. He tietäisivät kaiken miesten ja naisten elämästä keskimäärin. Alkiot saisivat valita elämän joko naisena tai miehenä. Naisena saat huonompaa palkkaa, miehenä voit joutua sotaan tai raatamaan raskaassa työssä. Naisena joudut tuskaisesti synnyttämään ja miehenä taas pääset tästä pälkähdästä. Tiedät mahdolliset rintasyövät ja eturauhaisvaivat. Lopuksi naisena saat elää kuusi vuotta pidempään kuin miehenä. Veikkaan että tämä kuusi vuotta lisäaikaa vaikuttaisi siihen, että moni alkio valitsisi elämän naisena. Elämän jatkaminen kuudella vuodella tuntuu houkuttavalta. Heikompi sukupuoli, mies särkyy kuusi vuotta aikaisemmin. 

Naisten ja miesten kohtaamat tasa-arvo-ongelmat ovat erilaisia. Erojen kaventamiseen on pyrittävä, mutta toivottavasti maitopurkki maksaa tulevaisuudessa tasa-arvoisesti aivan saman hinnan jokaiselle kaupan asiakkaalle bonuksia lukuunottamatta. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Juhani Vehmaskangas

Tasa-arvokeskutelussa pitäisi ottaa huomioon se, että miesten tekemään työhön käytetään enemmän energiaa. Palkkojen pitäisi olla suhteessa tehdyn työn kuluttamaan energiamäärään. Se olisi todellista tasa-arvoa.

Olli Kankaanpää

Haloo, saahan jopa ruokaa jakaa ilmaiseksi, mutta ei kuulema koirille.

Olli Kankaanpää

Mieti vielä synnytystalkoita joihin mies pitäisi ottaa mukaan. Parempi lyhyt ja vastuuton elämä.

Käyttäjän jukkalampinen kuva
Jukka Lampinen

Koko ajatus, että "naisena saat huonompaa palkkaa", olisi syytä uudelleenarvioida.

YLE:n 10min miniohjelma "Miehen euron on 87 senttiä" vuodelta 2012 https://areena.yle.fi/1-1772118 kiteyttää kivasti ja vastaanotettavassa muodossa tätä palkkatasa-arvosta käytävää keskustelua.

Ydinpointti on se, että Suomessa ei vielä koskaan ole tehty tasa-arvoista palkkavertailua siinä muodossa, kuin millä tavalla EU edellyttää, että se oikein suoritettuna pitäisi tehdä.

Juhani Vehmaskangas

Erittäin hyvä ohjelma. Kannattaa katsoa. 30.000 euron palkkiokin luvassa pätevälle.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Äskettäin ostin Finlaysonin lakanoita. Hieno kukkakuosi. Kiitos suunnittelijalle. Olisi pitänyt nakittaa joku leidi ostamaan. Olisi saanut oikeaan hintaan.

En taida enää ostaa ko. brandin tuotteita. Miehille ylihintainen.

Tommi Mäkinen

Noitten 83 sentin naisten työvuosi loppuu jo lokakuussa.

Pari vuotta sitten: http://paulisumanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/20549...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Finlaysonin ja Annika Saarikon totaalinen ylilyönti on siinä mielessä tervetullut, että se sukeuttaa vihdoinkin merkittävässä määrin rationaalista reaktiota vuosikausia rummutettuun skeidaan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Onneksi tuo "lakana" alkaa kohta olla saman arvoinen kaikille

Professori: Korkeasti koulutettujen palkat romahtavat pian !

-Maailmalla arvostettu professori Richard Baldwin sanoo, että rikkaissa maissa on syytä varautua isoon asiantuntijatyön murrokseen.
YLE 24.8.2017

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset