Selkärankaa Maanselästä

Taitettu eläkeikä

Eläkekeskustelun tiimellyksessä kävin katsomassa oman eläkeikäni www.elakeuudistus.fi -sivulta. Sain tulokseksi 69 vuotta ja 5 kk, jolloin voin jäädä täydelle vanhuuseläkkeelle. Viime vuonna eläkkeelle jääneet saivat täyden vanhuuseläkkeen osin jo 63-vuotiaana. Tämän päälle tuli superkarttuma, jos jaksoi jatkaa työelämässä 68-vuotiaaksi asti.

Aivan huomaamatta minun eläkkeisiini on tehty kuuden vuoden ja viiden kuukauden leikkaus Matti Vanhasen keskittyä asian Rukan talvilumilla vuonna 2009. Eipä ihme, että IMF on juuri kehunut tätä eläkeuudistusta. Se on kuulemma maailman neljänneksi paras, mutta kenen kannalta?

Asiaa ääneen pohtiessa moni hyvätuloinen ja -kuntoinen eläkeläinen vastaa minulle, että kyllä ne nuoret jaksatte. Kyllähän me jaksamme nyt. Mutta jaksammeko kun olemme kuusi vuotta nykyisiä eläkeläisiä vanhempia ja edelleen työelämässä odottamassa vanhuuseläkkeelle pääsyä? Faktaa on, että elinikä nousee, mutta nouseeko toimintakyky? Uudistus ei pysäyttänyt vanhenemista.

Vanhuuseläke on eläkeläisen perustuloa, jonka päälle voi jaksaessaan tienata rajaton määrä työtuloja. On vapaus valita. Jos on kuntoa, voi tehdä töitä. Jos on sallittu sairautta, on turvaa. Ikäpolveltani viedään tämä mahdollisuus. Myös työelämästä on epävarmempaa. 70-luvulla työelämään siirtyneille tarjottiin lähes varma vakituinen työpaikka. OP:n pääjohtaja arvioi, että nykyisistä työpaikoista digitaalisaatio hävittää 30%.

Eläkedebatin aikana olen kuullut, että rahastoissa on varoja 200 miljardia odottamassa parempaa käyttöä. Eduskunta ei nähnyt tarpeelliseksi käyttää varoja taitetun indeksin muuttamiseen, niin seuraava kansalaisaloite voitaisiin tehdä taitetun eläkeiän kohtuullistamisesta. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Oliko kyseessä vanhuuseläkeikäsi vai tavoite-eläkeikä? Nuo ovat kaksi eri asiaa. No, olipa kumpi hyvänsä, niin kyllä eläkkeelle tulisi päästä viimeistään 65-vuotiaana.

"Ikäpolveltani viedään tämä mahdollisuus."

Mitä tuolla tarkoitit?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset