Selkärankaa Maanselästä

Kalliit arpajaiset

Perustulokokeilu syö 20 miljoonaa, mutta tutkimuskysymys on hukassa. Työn saanti voisi tuoda työttömälle jopa 13 000 € lisätulo kahdessa vuodessa. Melkoinen tukiraha! Tällä palkkatuella kannattaa työllistyä mihin tahansa työhön. On käsittämätöntä, että tällaista tutkitaan, jos tutkimustuloksia ei voida yleistää millään järkevällä rahamäärällä koko väestöön. Jos kokeilusta saadaan positiivisia tuloksia, niin kokeilun vieminen koko väestöön maksaisi ilmeisesti 11 miljardia. Valtiontalouden ollessa 6 miljardia alijäämäinen, niin uudeksi tehtäväksi jää uuden 11 miljardin aukon paikkaaminen. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Miksi oletat, ettei muista menoista säästettäisi vastaavaa summaa? Miksi oletat, ettei toimeliaisuuden ja ostovoiman parantuminen vaikuttaisi positiivisesti verokertymään? Kaikki aina kauhistelevat laiskoja työttömiä, mutta näköjään KD:ssä pelätäänkin sitä, että ihmiset syöksyvät töihin, kun viranomaiset eivät ole heitä estämässä. Erikoinen pelko.

Käyttäjän maanselka kuva
Asmo Maanselkä

KD:ssa ajatellaan että on parempi malli olemassa, joka ratkaisee useimmat ongelmat mitä perustulo ei pysty ratkaisemaan. Tutustu siihen täältä:

www.kd.fi/perusturva

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

KD:n mallissa on yksi harvinaisen iso ongelma: haluaisin nähdä sen tahon, joka kykenee rakentamaan tuon byrokratiamyllyn alle 20:ssä vuodessa, ja pitämään sen ajan tasalla aina kun poliittiset päätökset muuttavat eri tukien perusteita. Harmillisinta on, että olen itse visioinut tuollaista ratkaisua, mutta joutunut myöhemmin hylkäämään sen ihan siitä syystä, että teknologinen ratkaisu ei ole käytännössä toteutettavissa. Eli olin myös itse väärässä. Minulla on kokemusta poikkeuksellisen vaativan teknologisen järjestelmän kehitystyön ohjauksesta, jossa koodiin on upotettu kirjanpito-, vero-, tekijänoikeus-, kansainvälisen kuluttajakaupan ym. lainsäädäntöä, joten tiedostan harmillisen hyvin ne rajat, mistä eteenpäin yhdenkään ihmisen osaaminen ei yksinkertaisesti riitä.

Reaaliaikaisesti toimiva järjestelmä olisi käytännössä täysin mahdoton, koska ristikkäisiä riippuvuussuhteita on niin hillittömän paljon. Puhumattakaan siitä, mitä tuollaisen järjestelmän rakentaminen ja ylläpito maksaisi. Esim. Apotti, joka on paljon simppelimpi systeemi ja jonka kehityskustannuksia on jo Yhdysvalloissa maksettu pois 70-luvulta lähtien, maksaa joka tapauksessa vielä Suomelle yli puoli miljardia. Tyhjästä rakennettavan systeemin hinta olisi jotain aivan muuta, eikä se lähtökohtaisesti olisi edes myytävissä ulkomaille, koska eri maiden tukisysteemit eroavat toisistaan erittäin paljon.

Tilanne on kuitenkin se, että Suomessa on nyt puoli miljoonaa työtöntä, eikä Suomella ole varaa odottaa tilanteen ratkaisua 20:ta vuotta. Tarvitaan sellainen malli, joka yksinkertaistaa koko tukijärjestelmän niin, että vaikka täydentävät tuet säilytettäisiin ennallaan, pääosa ihmisistä voisi jättää ne hakematta ja vain oikeasti niitä tarvitsevat kuormittaisivat byrokratiakoneistoa, koska muille riittäisi se "perustuki", jonka kaikki saavat ilman byrokratiaa. Muita tukimuotoja voi sitten säädellä niin, etteivät hyvätuloiset hyödy suhteessa liikaa, sillä tosiasiassahan hyvätuloisia nytkin tuetaan suuremmilla summilla kuin pienituloisia, jolloin kokonaistilanteen saa helposti heidän osaltaan muuttumattomaksi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Perustulomalli keksittiin jo ajat sitten .
Myy työpanos yritykselle joka sitä tarvitsee. Sillä hankit itsellesi ja perheelliselle elannon ilman verovaroja tukina.
Työ=Palkka=elanto.Verot valtiolle palveluiden ylläpitoon.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth Vastaus kommenttiin #8

Työpanosta on aika hankala myydä yritykselle, jolla ei ole varaa maksaa kyseisestä työpanoksesta kelvollista palkkaa. Joku voisi tietenkin väittää, että tällaisessa yrityksessä on jotain vikaa, mutta kun niitä yrityksiä alkaa olla kuin sieniä sateella, kannattaisi poliitikkojenkin ehkä katsoa itseään peilistä. Systeemiongelmiin on vain systeemitason ratkaisuja.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #12

Totta. Mutta jos avoimia työpaikkoja on nyt 30 000. Työttömiä yli 630 000

Ainahan voi verovaroilla "palkata" työttömän irtisanotun vakinaisen tilalle kuntaan ammattitaitoisen tilalle.
Tai yleishyödyllisiin srk,säätiöiden,vanhus ja mamubisnekseen ,vastaanottokeskuksiin tekijöitä.Rikastuttamaan edm.tuloja.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth Vastaus kommenttiin #13

Ongelma onkin se, että on todella paljon töitä, jotka eivät ikinä muunnu palkallisiksi työpaikoiksi, mutta joiden kohdalla ei ole kenenkään etu, että ne jäävät kokonaan tekemättä. Se, mitä KD pelkää on, että ihmiset kuitenkin ovat kovin aktiivisia, ja että jos heitä ei enää kyykytetä byrokratialla ja tuilla passiivisuuteen pakottamalla, he päätyvät tekemään oikeita töitä, koska he voivat tehdä niitä niin halvalla, ettei mikään enää estä palkkaamasta heitä korvaamaan korkeamman palkan työntekijöitä. Silloin lopputuloksena olisi korkeiden palkkojen suora alentuminen, joka toisaalta ei kyllä tule hallituksen tutkimuksessa esiin, ellei kokeiluun valita vinoutuneesti lähinnä korkeakoulutettuja työttömiä.

Se KD:ltä unohtuu, että palkkojen alentumisen hyvityksenä perustulo myöhemmin kattaisi kaikkien tulonmenetyksiä, ja että perustulo mahdollistaisi myös palkkaamisen näihin "epätöihin", joilla lähtökohtaisesti ei ole mahdollista elää. Lopputuloksena voisi kevyesti olla satojatuhansia upouusia työpaikkoja, kunhan perustulo koskisi koko väestöä. Hallituksen pöhkö kokeilu ei tietenkään tuo näitä vaikutuksia esiin, koska ne voivat tulla esiin vain jos koko väestöä kohdellaan samalla tavalla.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kallita on porvarien arpajaiset.

Saksan työssäkäyvistä,
-noin 7,4 miljoonaa ihmistä, työllistyy niin sanotun ”minityön” avulla. Nämä osa-aikatyöläiset
-tienaavat korkeintaan 450 euroa kuussa,

Saksan väkiluku 82 329 758
mamuja 16 milj.
BKT 3,73 Biljon.USD

Toimiiko 5,4 milj. asukkaan Suomessa perustulomalli?
Jakaako se kansan kahtia?
Yhteiskuntarauha?
Onko Suomella varaa siihen että noin kävisi?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Asmo, mitäpä jos lukisit sen työryhmän kokoaman ESISELVITYKSEN kokonaan?

Harri Jaskarikin yrittää ehdottaa liberan mallia perustilistä ja sinä taas pidät tätä arpajaisina, mutta tärkein asia on ottaa tämä asia huomioon!

"Esiselvityksessä on kerätty yhteen tietoa erilaisista perustulomalleista sekä malleihin liittyneiden kokeiluiden tuloksista. Raportissa pohditaan eri mallien taustaolettamuksia, toteuttamiskelpoisuutta ja esite tään mikrosimulaatiolaskelmia kannustin- ja tulonjakovaikutuksista sekä kustannuksista. Raportissa tarkastellaan kokeiluun, koeasetelmaan ja otantaan liittyviä oikeudellisia ja julkisen talouden kestävyyteen liittyviä reunaehtoja. Esiraportin pohjalta tehdään päätös kokeiltavasta mallista tai malleista, joita täsmennetään loppuraportissa, jonka määräpäivä on 15.11.2016."

Kun katsotaan esimerkiksi sitä, että paljonko sosiaalimenot olivat vuonna 2014:

https://www.thl.fi/fi/tilastot/tilastot-aiheittain...

"Vuonna 2014 Suomen sosiaaliturvan menot olivat 65,6 miljardia euroa. Tämä oli 3,5 prosenttia enemmän kuin vuonna 2013. Menojen reaalikasvu oli 2,4 prosenttia. Asukasta kohden menot olivat 12 003 euroa."

Tässä perustulokokeilussa on tarkoitus katsoa, että vähennetään byrokratiaa ja kannustetaan ihmisiä menemään mihin tahansa töihin ilman pelkoa, että menettää jotain etuuksista.

Minä menetin asumistuen ja sitä myöten myös ulosoton kautta, missä ei merkannut yhtään mitään työttömille suunnattu suojaosuus 300 euroa.

Minä päätin jatkaa töitä, vaikka kokonaisuutena se oli minulle enemmän menoa ja tappiollista. Jatkossa en halua mennä samaan halpaan ja kieroon temppuun.

Uudella kokeilulla voisin rohkaistua lähtemään töihin, kun minulta ei oteta yhtään mitään pois ja talouteni pysyy hallittuna. Viime kertainen oli kauheaa ja vyönkiristämistä lähes vuoden ajan ja enää en mene samaan temppuun.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Suomennettuna: Kahdet työmarkkinat.Palkalliset,Ja toisen maksaa keskiluokka veroissaan eli minimipalkat yrittäjien puolesta.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Miksi aina pitää kokeilla ja tuhlata kallista energiaa. Rakentakaa jokkut siellä tilastoihin perustuva yhteiskuntamalli, josta siis näkee heti kun yhtä pyörää pyörittää, miten se ja mikä mikin teko vaikuttaa muiden pyörien, siis päätösten vaikutusten asentoon.

Kun pyöriä siinä vähän pyöritellään, niin kokonaisuutta voidaan jo kohta hienovirittää tähän päivään, ja saadaan selville oikea TIE. Mallikoneen voi veistellä aika helposti vaikka puusta jos ohjelmointi pelottaa. Ennenkin sitä on rakennettu kaikenlaisia Stonehengejä, ja saatu siitä kelpo osviittaa järkevään eloon. Ette ehkä vain osaa, ns. päättäjät ;D

Jukka Laine

Ei perustuloa tule. Sitä vastustavat kaikki liitot.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Ei voi vastustaa, kun viimeinen raportti mietintöryhmältä tulee 15.11.2016. Mikä hitto siinä on vaikeaa ymmärtää?!

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ei pitäisi olla vaikeaa .
EU,EK,Perheyritykset ,6 porvaripuoluetta.

Loppuviritys työttömien kyykytyksestä joka alkoi Kepu,kok,rkp,Krst.-92-94.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset