Selkärankaa Maanselästä

Hallituksen työnäyte – laahaava talouskasvu

Valtionvarainministeriö sekä Palkansaajien tutkimuslaitos (PT) ovat alentaneet ennustettaan Suomen talouskasvusta. Pääministeri Juha Sipilän mukaan heikentynyt ennuste kielii siitä, että hallitukset toimet kilpailukyvyn parantamiseksi eivät ole vielä alkaneet tehota. Mitkä toimenpiteet? Monet yrittäjyyden edistämiseksi tarkoitetut toimenpiteet ovat vielä vuosia vatulointikorissa. Ote hallituksen yrittäjyyspaketista: 

” Otetaan käyttöön innovaatioja palveluseteli toteuttamalla kokeilu SELVITYKSEN pohjalta. Valmistellaan SELVITYSTYÖN pohjalta työttömyysturvajärjestelmään muutoksia, joilla kannustetaan itsensä työllistämiseen pää- tai sivutoimisesti. Madalletaan kynnystä ensimmäisen työntekijän palkkaamiselle käyttämällä palkkatukea, starttirahaa tai muuta kannustinta. Toteutetaan KOKEILU SELVITYKSEN perusteella.”

Pelkkiä alueellisia kokeiluja ja selvityksiä. Selvityshenkilö Maria Kaisa Aulan suttuinen powerpoint -esitys on kokeilevan hallituksen uusin kukka. Se sisältää paljon ”lainausmerkkejä”, isi-muotoja, alaviitteitä ja sulkumerkkejä. Ote Aulan selvityksestä: 

(ns. vapaan ansainnan mahdollistaminen)?, Alueellisen kokeilemisen ”asetelma”, Sukua koulutussopimukselle (ei työsuhteinen), – Voisiko työnantaja maksaa kustannuskorvausta?

Voisiko jotain ehkä maksaa, kyllä voidaan ehkä kokeilla tai mahdollistaa jotain selvitystä. Näistä sulkumerkeistä osa toteutetaan selvityksen mukaan vasta vuonna 2019. Vasemmistoedustajat ilmeisesti luulivat eilen kyselytunnilla hallituksen ehdotelman, työnäyteen realisoituvan lähitulevaisuudessa, mutta ei sentään. Ministeri Lindström täsmensi blogissaan, että ensin selvitetään ja tutkitaan ja sitten vasta alueellisesti kokeillaan. Eli tämä hallitus jo elää ehtoopuoltaan ennen kuin mitään kerkiää tapahtua - hyvää tai huonoa. 

Nämäkö ovat ne toimenpiteet, joilla saavutetaan 110 000 työpaikkaa lisää? Sopinee epäillä. Kuka selvityksiä kaipaa? Tämän hallituksen piti tehdä tekoja. Saavatpahan hallituksen haukkumat dosentit työtä selvittämisestä, nyt kun yliopistojen perusrahoitus näyttää olevan vaakalaudalla.

Näyttää olevan maan tapa, että istuvat hallitukset selvittävät koko kautensa erinäisiä hankkeita ja toteuttavat ne vasta loppukaudesta. Silloin vasta tulevat hallitukset joutuvat kaivamaan rahat edellisten hallitusten tekemien toimien rahoittamiseksi.

Kaikki toimenpiteet, joiden pitäisi lisätä työnteon kannustavuutta jäävät ilmaan. Ainoa selkeä lupaus on yrittäjävähennys , jonka ministeri Olli Rehn lupaa toteutuvan jo vuonna 2017. Hankkeiden rahoitus on kuitenkin vielä levällään. Mistä rahat, 140 miljoonaa otetaan vähennyksen toteuttamiseksi? Siinä voi olla VM:n virkamiehillä pieni tuska huonontuvan talouskasvun kehyksessä.

Hallituksen ensimmäinen vuosi on vain huonontanut Suomen talouskasvua. Tämä on työnäyte, joka ei valitettavasti ole kansalle ilmainen. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Janne Suuronen

Lupaavista alkumetreistä huolimatta aika pannukakuksi tuntuu tämäkin hallitus jäävän. Konkreettiset teot antavat odottaa itseään

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset