Selkärankaa Maanselästä

Kokoomuksen matalapalkkatuki ei riitä

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen (Turun Sanomat 4.3.) kertoo Kokoomuksen haluavan Britannian WTC-mallin mukaisia palkkatukia työntekijöille. Kyseinen malli ei siis vaikuttaisi työttömien asemaan tai tukiin mitenkään, vaan lisäisi järjestelmään ainoastaan yhden uuden tukimuodon pienituloisille työntekijöille. Satosen haastattelussa jää epäselväksi moni asia. Mainittu WTC-tuki ei ole perustulo tai edes negatiivinen tulovero, vaan pelkkä palkkatuki. Tähän valtionvarainministeriöllä on varmasti sanottavansa, kun kilpailukykysopimuksenkaan porkkanaksi hallitus ei pystynyt lupaamaan edes veronkevennyksiä. Jos haluamme työttömät töihin niin pelkkää palkkatukea emme tarvitse.

Kristillisdemokraatit ovat ehdottaneet Britannian esimerkkeihin vedoten, että koko nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä korvataan yhdellä harkinnanvaraisella tukimuodolla, kannustavalla perusturvalla. Perusturvan määrä riippuu nykyjärjestelmän tapaan tarpeista, jotka ovat ihmisillä perhetilanteesta riippuen varsin erilaisia. Kun kaikki sosiaaliturvan muodot kootaan yhteen, voidaan valvoa, sitä että työnteko on aina kannattavaa. Näin on toimittu Britanniassa, jossa sosiaaliturva ei suinkaan ole Suomea merkittävästi heikompaa.

Mallin hyödyt ovat monet. Kristillisdemokraattien mallissa kannustinloukut vähenevät, työttömyysloukut vähenevät, työllistymisveroasteet laskevat. On kannattavaa ottaa eri palkkatasoisia töitä. Nykyisessä järjestelmässä on kannattavaa työllistyä pääosin työttömyyttä edeltäneelle palkkatasolle. Byrokratialoukut vähenevät, kun etuudet yhdistetään yhdeksi. Näin työmarkkinoille hakeutumista ei estä paperisota tai hallinnon luomat esteet. Olosuhdemuutokset on helppoa tehdä netissä. Luukulta toiselle ei tarvitse juosta. Maksettuja etuisuuksia ei peritä takaisin tulojen noustessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Onhan nytkin olemassa soviteltu päiväraha.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset