Selkärankaa Maanselästä

Mistä töitä maahanmuuttajille?

  • Mistä töitä maahanmuuttajille?

EK kertoi 23.10. että 40 prosenttia työikäisistä maahanmuuttajista ei ole työelämässä. Olen viime aikoina tutkinut Suomen sosiaaliturvajärjestelmän tuloloukkuja. Siltä pohjalta on yllättävää että työttömyysprosentti on noinkin pieni. Ehkä kaikki maahanmuuttajat eivät tiedä, että työnteko Suomessa on lähes kannattamatonta. Kielimuuri taitaa haitata kaikkien mahdollisten tukien hakemista.

Suomessa on asumisperusteinen sosiaaliturva. Maahanmuuttaja tulee tänne ja saa turvapaikan. Hän on oikeutettu samoihin tukiin kuin kantasuomalainen. Työtön maahanmuuttaja voi saada Kelasta työmarkkinatukea tai kotoutumistukea, jos hänellä on voissa oleva kotoutumissuunnitelma.

Oletetaan että maahanmuuttajaperheessä on kaksi työikäistä henkilöä työmarkkinatuella. Kaksi lasta, joista toinen on päivähoidossa. Mitkä ovat tämän perheen kannustimet hakea töitä?

(VATT laskelma, elokuu 2015) Kuvio 13. kertoo kannustavan tilanteen. Sama määrä rahaa jää käteen työllistyykö työmarkkinatuella oleva maahanmuuttaja kuukausipalkalle 400€ vai 2800€. Käteen jäävät tulot nousevat vain satasilla. Tässä tulee huomioida, että työnteosta tulee oikeasti myös kustannuksia, kuten työmatkat ja työpaikkaruokailu, mitä ei ole näissä malleissa laskettu. Tämän huomioiden maahanmuuttajan kannattaa työllistyä vain yli 3000€ palkkatason töihin, jos aikoo saada enemmän käteen kuin jäämällä kotiin. Mistä tällaisia töitä olisi tarjolla keskivertotyöttömälle maahanmuuttajaperheelle?

Painotan, että tämä ei ole maahanmuuttajan vika. Vaan aikansa eläneen systeemin vika. Jokainen rationaalinen ihminen optimoi tulojaan ja miettii mikä on lopulta kannattavaa.

Suomeen tulee tänä vuonna 30 000 maahanmuuttajaa lisää. Ainoa keino lisätä maahanmuuttajien työllisyyttä on laittaa tämä sosiaaliturvajärjestelmä remonttiin pikaisesti. Suomeen tulisi saada yhden tuen malli, jossa työtön voisi olla varma että työllistyminen kannattaa aina. Remonttisuunnitelma on olemassa.

www.kd.fi/kannustava-perusturva

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset