Selkärankaa Maanselästä

Koko Suomen hallitus on avioliiton takana

Obaman toisen virkakauden puhe on saanut runsaasti kommentoijia liikkeelle kotimaisessa keskustelussa. Monet muistuttavat että sukupuolineutraaliavioliittolaki olisi tullut jo voimaan mikäli Kristillisdemokraatit eivät olisi päässeet nykyiseen hallitukseen. Asia ei ole niin yksioikoinen. Hallitus löi kiinni yhdessä kuuden puolueen voimin hallitusohjelman. Kaikki joutuivat tekemään myönnytyksiä. Lopputulos oli kaikkien hyväksyttävissä oleva kompromissi. Lopputulos kuvastaa tämän nykyisen hallituksen arvoja samoin kun muutkin esim. leikkauksien sekä veronkorotuksien tai EU-politiikan painopisteet. 

Hallitusohjelman kirjauksista voi päätellä, että tämä hallitus on konservatiivisempi kuin edeltäjänsä eikä opposition suunnalla ole suuria vaatimuksia perinteisten instituutioiden muuttamiseksi. Sukupuolineutraalista avioliitosta tulee tuskin hallituksen esitystä eduskunnalle vielä pitkään aikaan. En usko että edes tulevalla vaalikaudella.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on tehnyt selkeän päätöksen ja tulkinnan, että ihmisoikeussopimukset eivät velvoita valtiota sallimaan sukupuolineutraalia avioliittoa. Avioliitton pitäminen miehen ja naisen välisenä ei syrji ketään. Kahden eri instituution järjestelmä on mielestäni aivan käyttökelpoinen. Se on syntynyt demokraattisen kehityksen tuloksena liberaalimpien hallitusten aikana. Se on vaatinut kovasti sulattelua meiltä konservatiiveilta, mutta myös liberaaleilta. Uskoisin että Suomessa tässä todellisuudessa mennään vielä pitkään huolimatta siitä onko USA:n presidenttinä Obama vai George W. P.  tai .. jokin Bush. Jos oppositio pääsee valtaan Suomessa, niin tuskin tapahtuu radikaalia arvovallankumousta. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (81 kommenttia)

Jari Niemi

AM: Monet muistuttavat että sukupuolineutraaliavioliittolaki olisi tullut jo voimaan mikäli Kristillisdemokraatit eivät olisi päässeet nykyiseen hallitukseen.

Juuri noin. Me vietettäisiin jo ensi kesänä kesähäitä, jos teitä KD-ilkimyksiä ei olisi pakon edessä jouduttu ottamaan hallitukseen mukaan. Ja tottakai nykylainsäädäntö, josta erityisesti KD pitää kynsin ja hampain kiinni, on syrjivä. Mutta tasa-arvoinen avioliittolaki tulee varmasti. Sen tietää Maanselkäkin. Kyse on vain siitä, kuinka pitkään onnistutte sitä jarruttamaan ja kiusaamaan meitä homoja. Mutta tiedä tämä: me emme luovuta ennen kuin oikeus toteutuu. Ja se tulee toteutumaan!

AM: Kahden eri instituution järjestelmä on mielestäni aivan käyttökelpoinen.

Hurskastelua. KD vastusti aikoinaan MYÖS parisuhdelakia. Ette te välitä pätkääkään homojen oikeuksista vaan vastustatte aina IHAN KAIKKIA meidän asemaamme parantavia esityksiä. Ja jos teillä olisi kaikki valta, kumoaisitte heti parisuhdelainkin ja tunkisitte meidät takaisin kaappiin ja laittaisitte oven lukkoon! Turha edes esittää mitään muuta! Te olette ihmisyyden vihollisia, jotka haluavat ylläpitää esim. myyttiä homoista huonoina vanhempina ja sairaina pervoina.

Ja niille, jotka ovat nielleet esim. KD:laisten viljelemän valheen homoista sopimattomina vanhemmiksi laitan tähän vähän kättä pidempää (tekstin lopusta löytyy viitteet useisiin kansainvälisen peer review -tarkastusprosessin läpikäyneisiin tieteellisiin tutkimuksiin):

http://www.vaestoliitto.fi/parisuhde/uutta_parisuh...

Santeri Halmetoja

Vihreät hyväksyivät KD:n vaatimuksen, vaikka vihreillä on kaksi kertaa enemmän kansanedustajia. Sitten lähdettiin jälkikäteen pesemään käsiä lakialoitteella, vaikka on satavarmaa että sellaiset jumittuvat valiokuntiin, jopa siinä tapauksessa että yli 100 kansanedustajaa olisi allekirjoittanut. Se oli pelkkä mediatemppu.

Vihreät sitoutuivat hallitusohjelmaan ja ajavat sitä. Asiaa kannattaa varmaan kysyä heiltä, miksi päätyivät tällaiseen neuvottelutulokseen.

Jari Niemi

Oli pakko. Hallituksen kasaansaanti oli nytkin hiuskarvan varassa.

Jouni Haimi

vataus tuohonn on hvyn yksinkertainen:Halu valtaan ajoi periaateen ohi joten tuo homojen vaatimukset ruksattiin yli ensimmäisenä niin että pääsis sitten vaikuttamaan kunnon asioihin.

eli luopumalla tuosta vaatimuksesta päästiinvaikuttamaan paljon tähdelisempiin asioihin.

Lauri Korhonen Vastaus kommenttiin #44

Antaa vaikutelman ettei homojen asiat ole vihreillekään kovin korkealla prioriteetilla. Kai esittävät vain samalla tavalla kuin aiemmin ydinvoiman kanssa.

Ennen vaaleja Vihreät ajoivat sukupuolineutraalia asiaa kovalla voimalla ja suurilla lupauksilla. Kovasta yrityksestä huolimatta tuli kirvelevä vaalitappio. Vaalitappion myötä vannottiin ettei mennä hallitukseen vaikka kuinka pyydettäsiin. Mutta mentiinpäs - heti kunhan oli ensin yliviivattu sukupuolineutraalit tavoitteet.

Jari Niemi Vastaus kommenttiin #73

Vihreät ovat yhteistyökykyinen puolue. Se kykenee kompromisseihin kun vaikea tilanne ja isänmaan etu sitä vaatii. Perussuomalaisten vastuunpakoilu oli ajanut Suomen orastavaan hallituskriisiin. KD oli pakko saada hallitukseen mukaan eivätkä he tinkineet avioliittolain kohdalla. Vihreät joustivat tietäen, että asia etenee kyllä myöhemmin. Nyt sitä oli pakko lykätä.

Hallitus saatiin kokoon juhannusviikolla. Se on kriittisen myöhä ajankohta. Jos KD ja Vihreät olisivat alkaneet vielä sotia keskenään tasa-arvoisesta avioliittolaista, neuvottelut olisivat venyneet yli juhannuksen jääden todennäköisesti umpikujaan ja johtaneet Kataisen eroon hallitustunnustelijan paikalta ja Suomen hallituskriisiin.

Niin kipeää kuin se minulle tekikin, että tasa-arvoista avioliittolakia ei kirjattu hallitusohjelmaan, sanon suoraan, että Vihreät teki asiassa oikean ratkaisun. Suomen ajautuminen hallituskriisiin on vakavampi asia kuin homoliittojen myöhästyminen muutamalla vuodella.

Lauri Korhonen Vastaus kommenttiin #77

Hyvä sitten jos kerran homoseksuaaleja lämmittää Vihreiden yhteistyökyky hallituksessa. Sittenhän kaikki on hyvin ja kaikki voivat olla tyytyväisiä ettei syntynyt hallituskriisiä. Saavat adoptioista päättävät viranomaisetkin vielä hetken hengittää ennen kuin tarvitsee alkaa kuunnella syytöksiä syrjinnästä vain sen takia että tekivät päätöksen evätä neutraalin parin adoptiohakemuksen. Koska niitäkin päätöksiä varmasti tulee. Se ei ole helppoa heterollekaan se torjutuksi tuleminen puhumattakaan vähemmistön edustajasta jolle pitkän odotuksen jäkeen muutosta luvattiin jo. En ilku ainoastaan kehoitan varautumaan myös pettymyksiin tuossakin asiassa. Ehkä jotain onnistaa kuten jotain heteropariakin. Ei kaikkia heitäkään.

Käyttäjän sirpaleita kuva
Sirpa Rikkinen

Näin se menee, avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto eikä se voi mitenkään yhtäkkiä, vuosituhansien jälkeen, ketään kiusata. Ihmiskunnan alkupäiviltä saakka näin on ollut ja hyväksi havaittu.

Lapsille on hyvä nähdä molempien vanhempien roolimalli, ilman isää tai äitiä kasvaneet ovat jo muutenkin nykyajan rikkinäisten kotien tähden, aina isä- tai äitihahmoja myöhemmin elämässä itselleen etsimässä, tuntien, että jotain puuttuu. Miksi siis tarjota lapsille jo valmiiksi puuttellista elämää?

Jari Niemi

Olisit lukenut tämän ennen kuin tulet syyttelemään (aiheettomasti) homoja huonoiksi vanhemmiksi:

http://www.vaestoliitto.fi/parisuhde/uutta_parisuh...

Janne Hilden

Mielestäni se on puutteellista elämää, jos pitää turvautua johonkin mielikuvitushahmoon taivaalla.

Jouni Haimi

Nojanne siis kanta siihen että avioliitto on miehen ja naisen välinen on kyllä osittain uskonnollinen muttta tuota mieltä on myös ihmiset joita ei uskonnnoliseksi voi sanoa

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen
Jari Niemi
Käyttäjän ArtoJHannula kuva
Arto Hannula

Selvästikin. Olisiko tuolle vielä perusteet, Börkka?

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Parhaillaan ollaan kokoamassa kansalaisaloitetta avoimeksi avioliittolaiksi. Kansalaisaloite päätyy aikanaan äänestykseen. Mielenkiintoista on nähdä silloin, kuinka "koko hallitus" vastustaakaan asiaa:)

Ja jos ei vastusta, KD tehnee johtopäätöksensä ja lähtee hallituksesta?

Jari Niemi

Laitatko mulle linkin, missä voin allekirjoittaa. Kiitos!

Lisäksi suositan laittamaan postia lakivaliokunnan jäsenistölle, jotta päästäisivät kansanedustajien lakialoitteen eduskunnan suuren salin äänestettäväksi. Lakivaliokunnan jäsenet ja yhteystiedot löytyvät Eduskunnan sivuilta:

http://web.eduskunta.fi/Resource.phx/valiokunnat/v...

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Luin, että kansalaisaloitetta ollaan luomassa, mutten ole itsekään nähnyt missä sen voisi vielä allekirjoittaa.

Avioliittolakia voi perustella myös siten, että se estää avioliittojen pakkopurkamista. Tunnen useita transsukupuolisia, jotka olisivat halunneet jatkaa avioliittoaan, mutta saadakseen uuden sukupuolen hyväksytyksi he ovat joutuneet eroamaan. Tuntuu ylen oudolta.

Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #9

www.avoinministerio.fi
Kansalaisaloitteen on tarkoitus tulla allekirjoitettavaksi 19.3.2013. Avoimessa ministeriössä voi rekisteröityä, jolloin saa ilmoituksen nimien keräämisen alkamisesta.

Petri Haapa

Allekirjoitan heti, kun tiedän miten ja missä.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Saat olla varma että kun löydän linkin, niin pistän sen esille.

Vesa Rutanen

Varmaan Venäjän Duuman aloite.Putin on sen jo vahvistanut.

Markku Toivonen

Ks. Vastaukseni yllä. Nimien keruu käynnistynee 19.3. Avoimen ministeriön sivuilla voi lukea luonnoksen.

Santeri Halmetoja

Vielä ei itse asiassa tarkalleen tiedetä, missä järjestyksessä kansalaisaloitteet eduskunnassa etenevät. Jos ne joutuvat valiokuntiin kuten kansanedustajien lakialoitteet, se jumittuu sinne.

Jari Niemi

Kansalaisaloitteen ei luulisi juuttuvan yhtä helposti valiokuntaan kuin kansanedustajan tekemän aloitteen. Se näyttäisi todella rumalta.

Tasa-arvoisen avioliiton osalta etenkin olisi suorastaan demokratian halveksinnan härskiyden huippu jos 17-jäsenisen lakivaliokunnan 10 asiaa vastustavaa jäsentä saisi evätä sekä yli 70 kansanedustajan että yli 50 000 kansalaisen tekemien lakialoitteiden pääsyn Eduskunnan äänestykseen!!

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Sitä ei ole vielä nähty, mutta veikkaan, että kansalaisaloitteet jumiutuvat valiokuntiin siinä, missä edustaja-aloitteetkin. Se kansalaisaloite-perustuslakiuudistus oli täysi bluffi, jossa missään ei velvoiteta eduskunnan käsittelevän asiaa lähetekeskustelua ja ensimmäistä valiokuntaan lähettämistä pidemmälle.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Bluffi se on muutenkin, koska aloitteet eivät johda kansanäänestykseen.

Jos aloite ei mene eduskunnassa läpi, sen kannattajat voivat sanoa, että taas ei kansan ääntä kuunnella.

Jos aloite menee eduskunnassa läpi, sen vastustajat voivat sanoa, ettei heiltä missään vaiheessa edes kysytty mitään, ei edes sitä paljonko heitä on (kenties jopa enemmän kuin kannattajia).

j.olavi heikkinen

tiesitkö, että kristillinen avioliitto muotoutui galeenisen sukupuolikäsityksen aikana. klaudios galenos oli myöhäisantiikin keskeisin lääketieteen uranuurtaja, joka perusti näkemyksensä aristoteleen hahmottelemaan yhden sukupuolen hierarkiseen järjestelmään, missä mies oli täydellinen ihminen ja nainen vähän huonompi -kylmäverisempi ja passiivinen - versio miehestä sisäänpäin kääntyneine sukupuolielimineen.

periaatteessa siis kirkkoisä augustinuksen syntiinlankeemuksesta johtama avioliitto miehen ja naisen välillä oli alkujaan jumalan säätämää luonnollista järjestystä ilmentävä homoliitto, koska alkuseurakunnan aikana naista ei ymmärretty omaksi sukupuoleksi.

j.olavi heikkinen

käsitys sukupuolesta on siis hyvinkin radikaalisti muuttunut kristinuskon vaikutusvallan aikana ja siten avioliiton merkitystä ei voi palauttaa alkuseurakunnan ja apostoli paavalin ymmärtämiin konteksteihin.

avioliitto on puhtaasti juridinen määrämuodoin vahvistettava sopimus kahden täysivaltaisen ihmisen yhteiselämää sitovana, ja laillisuusperiaatetta noudattaen avioliittolain tulee olla perustuslain yhdenvertaisuuslausekkeen mukainen.

Heli Hämäläinen

Yleisestä avioliittolaista, joka on mahdollinen kahdelle vapaasta tahdosta ja esteettömänä siihen menevälle aikuiselle ihmiselle, on seurauksena vain, että samaa sukupuolta olevat pariskunnat voivat mennä keskenään avioliittoon. Muita väestöryhmiä se ei kosketa millään tavalla.

Käyttäjän maanselka kuva
Asmo Maanselkä

Oikeastaan Saksan Kristillisdemokraatit kiteyttävät hyvin myös meidän Suomen Kristillisdemokraattien ajattelun. Olemme ihan eurooppalaista valtavirtaa, mutta kotimaisessa keskustelussa usein tapahtuu väärinymmärtämistä.

The Christian Democratic Union of Germany defines the family as a social unit where parents take responsibility for their children and vice versa. It thus encompasses all generations. While marriage is Christian Democracy’s paradigm of the union between man and woman, the CDU also respects the decisions of those people who have opted for alternative forms of partnership to live the life that suits them.

Perhepoliittiset määritelmät löytyvät täältä:

http://www.kas.de/wf/doc/kas_21408-1522-2-30.pdf?1...

Heli Hämäläinen

Suomessa, mikäli olen asian ymmärtänyt, lapsista vastuun ottavat kunnat, jotka ensisijaisesti huostaanottavat ihmisten lapsia kustannuksiin nähden ylikompensoidun valtionavun vuoksi. Koko lastensuojelulain tarkoitus ei ole suojella lasta tai tukea vastuullista vanhemmuutta vaan valtuuttaa viranomaiset rikkomaan perheitä sijoittaakseen lapset hakattaviksi ja mattoon käärittäviksi sijaisperheisiin, jotka usein ovat viranomaisten tuttavia tai lähellä poliittista päätöksentekoa. Tällaisen ihmiskauppapaskan päällä istuvat myös kristillisdemokraatit hallituksessa. Hurskastelu istuu teille hyvin.

Tuula Saskia

Mitä ihmettä sinä HH väität?

Oletko menettänyt harkintakysysi?

" Koko lastensuojelun tarkoitus ei ole suojella lasta, vaan valtuuttaaa viranomaiset rikkomaan perheitä sijoittaakseen lapset hakattaviksi ja mattoon käärittäviksi sijaisperheisiin jne"

" Tällaisen ihmiskauppapaskan päällä istuvat myös kristillisdemokraatit" jne.

US on ollut viime aikoina lähes mimosantarkka puheenvuoron lausuntojen suhteen.

Nyt pyytäisin kohteliassti, että sensorit miettisivät tämän Heli Hämäläisen lausunnon laatua.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #26

Tuula Saskia on minun henkilökohtainen sensorini ja nuhtelijani. Minulle sopii että minut suljettaisiin ulos tästä suolesta.

Mutta ennen sitä luepas tätä

http://www.facebook.com/AutetaanYhdessaPikkuLauria...

http://www.facebook.com/hol.huostaanotetutlainvast...

tai

http://www.touche.bz/fi/?q=content%2Fihmisoikeusri...

Pyytäisin myös että kuvaton nimimerkki Tuula Saskia poistettaisiin Uudesta Suomesta, koska kuuluu Lidlin vissyhyllyyn.

Tuula Saskia Vastaus kommenttiin #29

Niin, tämä "huomattavan korrekti Hämäläisen viesti" toteaa minun kuuluvan Lidlin vissyhyllyyn.

Perusteita hän ei kerro, mutta mikäs siinä: raikasta ja kuplivaa.

Minulla ei ole mitään tarvetta sensuroida sinua, vaan sitä väärää ja rumaa tekstiä, jota suollat suomalaisesta lasten suojelusta.

Suositan, että jätät minut rauhaan ja vastaat mielipiteistäsi ja syytöksistäsi lastensuojelujärjestöille.

Väitteesi ovat niin karmivia, että uskon ja toivon, että ao. organisaatiot reagoivat.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #37

Minulla on täysi poliittinen vapaus olla mitä mieltä tahansa tämän tasavallan lainsäädännöstä sekä esittää näihin lakeihin liittyviä värittyneitä sekä paheksuttavia mielipiteitäni. EIS 10 art. 1 kohta.

Tuula Saskia Vastaus kommenttiin #55

Totta kai, hyvä ihminen.

Kuka sen kyseenalaistaa?

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen Vastaus kommenttiin #58

Toivottavasti moderaattorit sekä kaikki tervejärkiset ihmiset. Hyvä kun joku bongaa BSn.

Käyttäjän sirpaleita kuva
Sirpa Rikkinen

Tämä ruotsalaistutkimus (julkaistu lehdessä 19.7.2012) on toista mieltä:

"...Nu visar den första omfattande studien av hur barn mår som växer upp med homosexuella föräldrar att de klarar sig betydligt sämre än andra barn, i synnerhet om föräldrarna är lesbiska..."

(Nyt näyttää ensimmäinen laaja tutkimustulos niiden lasten hyvinvoinnista, jotka kasvavat homoseksuaali-vanhempien kanssa, että nämä lapset selviävät elämässä huomattavasti huonommin kuin muut lapset, varsinkin jos vanhemmat ovat lesboja).

Oma mielipiteeni on, että jos tällaiseen ympäristöön tulee vielä kasvava lapsi, (huom. lapsuus, joka ei aina ole muutenkaan mitään helppoa), niin kasvaville lapsille tulee tarjota parasta mahdollista kasvuympäristöä, eikä altistaa heitä esim. koulu-kiusaamisille yms. ja antaa heitä koekaniineiksi tällaisiin suhteisiin.

https://www.realisten.se/2012/07/19/barn-som-vaxer...

Käyttäjän sirpaleita kuva
Sirpa Rikkinen

Tämä ruotsalaistutkimus (julkaistu lehdessä 19.7.2012) on toista mieltä:

"...Nu visar den första omfattande studien av hur barn mår som växer upp med homosexuella föräldrar att de klarar sig betydligt sämre än andra barn, i synnerhet om föräldrarna är lesbiska..."

(Nyt näyttää ensimmäinen laaja tutkimustulos niiden lasten hyvinvoinnista, jotka kasvavat homoseksuaali-vanhempien kanssa, että nämä lapset selviävät elämässä huomattavasti huonommin kuin muut lapset, varsinkin jos vanhemmat ovat lesboja).

Oma mielipiteeni on, että jos tällaiseen ympäristöön tulee vielä kasvava lapsi, (huom. lapsuus, joka ei aina ole muutenkaan mitään helppoa), niin kasvaville lapsille tulee tarjota parasta mahdollista kasvuympäristöä, eikä altistaa heitä esim. koulu-kiusaamisille yms. ja antaa heitä koekaniineiksi tällaisiin suhteisiin.

https://www.realisten.se/2012/07/19/barn-som-vaxer...

Janne Hilden

Voi pieniä, raukkoja sateenkaariperheiden lapsia. Kovin joutuvat tyytymään vaatimattomaan ja kurjuuden täyttämään elämäänsä. Ei heillä ole mahdollisuutta elää siten, miten Herra on määrännyt. Tasan ei käy onnenlahjat.

Kuten Tampereen kaupunginvaltuuston tuore puheenjohtaja. Huonot elämäneväät on hän saanut perheeltään.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128853096773...

Jari Niemi

Laitetaanpa vähän lisätietoja:

1. Realisten on poliittisen (ja homovastaisen) puolueen omistama lehti.
2. Tässä on linkki lehden "referoiman" tutkimuksen abstraktiin, jossa ei mainita mitään negatiivista homoseksuaalisissa perheissä kasvaneista lapsista. (Tarkoittaa, ettei se ole tutkimuksen pointti). Siinä sanotaan vain, että eri muuttujat varioivat enemmän (mikä ei tietenkään automaattisesti ole negatiivinen asia) kuin aiemmin on ajateltu erityisesti lesbovanhempien perheiden ja heteroperheiden välillä ja sanotaan tämän tutkimuksen tarjoavan uusia mahdollisuuksia perhetutkijoille.

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S...

3. Realistenin listaamat haittapuolet, joita lesboperheissä kasvaneiden lasten lehti väittää kohdanneen, ovat yhteiskunnan ongelmia, esim. syrjintä koulussa lesbovanhempien takia. Näitä ongelmia korjataan taas parhaiten asenneilmastoa muokkaamalla, johon juuri tasa-arvoinen avioliittolakikin tähtää. Joten jos haluaa poistaa näitä ongelmia OIKEASTI, kannattaa tukea vaikkapa tasa-arvoista avioliittolakialoitetta.

Lopuksi:

SR: Tämä ruotsalaistutkimus (julkaistu lehdessä 19.7.2012)

Tutkimus ei ole ruotsalainen, vaan yhdysvaltalainen. Sitä ei ole julkaistu suinkaan ruotsalaisen homovastaisen puolueen lehdessä (ko. lehti vain "referoi" tutkimusta omiin tarkoitusperiinsä sopivalla tavalla) vaan se on julkaistu tieteellisessä Social Science Research -lehdessä.

Mutta ehkäpä nuokin väärinkäsitykset kuvaavat juuri sitä, kuinka epätoivoisesti ja köykäisellä ymmärryksellä piti hakemalla hakea edes jotain negatiivista muka tieteellistä sanottavaa homoperheistä?

Muistutettakoon tähän liittyen, kuinka parisuhdelakia Eduskunnassa käsiteltäessä 2001 silloinen KD-edustaja Kari Kärkkäinen sortui samaan. Hän vääristeli Eduskunnassa kuuluisan amerikkalaisen professori Robert Spitzerin tieteellisiä tutkimuksia sellaisella tavalla, että Spitzer itse päätti oikaista Kärkkäisen väitteitä!

Petri Haapa

Minulle tuli heti monta tarkentavaa kysymystä mieleen tästä "ruotsalaistutkimuksesta." Mutta en taida enää viitsiä, kun se olikin näin heppoisesti referoitu ja asenteellisesti ylitulkittu.

Käyttäjän SatuSimonen kuva
Satu Simonen

Jätä (parlamenttivaalituloksen) ennustaminen profeetoille. Politiikka on aaltoliikettä, sen tiedämme kaikki varsin hyvin, mutta perhepolitiikassa Suomi ei ole tupannut menemään taakse päin, vaan kohti edistystä (tai "taantumusta", kuten sinä määrittelisit asian). Suuntaus on selvä. Kyrsiihän se.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Jep. Suvaitsevaisuuden aika on ohi. Hallitus ei hyväksy homoavioliittoja ja seksin ostoa. Poikkeavat laitetaan kuriin. Hallituksen iltakouluakin nimitetään sisäpiireissä jo "teekutsuksi".

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Itse olen hetero, pitkään avioliitossa, minulle on yhdentekevää jos homoille myönnetään oikeus avioliittoon,en näe siinä mitään ongelmaa, sen sijaan homojen adoptioikeudesta olisin hyvin varovainen. Näkisin, että lapsen oikeus isään ja äitiin ajaa ohitse homojen oikeuden. Sirpa Riekkiselle sanoisin, nykyinen avioliitto on vain silmänräpäys ihmiskunnan pitkässä historiassa, väite avioliitto instituutiona ihmiskunnan alusta alkaen ei perustu mihinkään tosiasiaan.

Heli Hämäläinen

Olen samaa mieltä kanssasi. Adoptio ja vanhemmuuden perustaminen biologisen alkuperän perusteella tulisi säätää aivan omalla lainsäädännöllä. Siis pois avioliiton isyysolettama ja tilalle avioliitto kahden täysi-ikäisen ja täysivaltaisen ihmisen välille, jos he siihen menevät vapaasta tahdosta.

Silti voi olla vanhemmuusolettama kuten on isyysolettama tai nyt äidiksi katsotaan lapsen synnyttänyt ihminen. Nämä tapahtuvat oli avioliittoa tai ei.

Suomessa vaan ei ole tällä hetkellä lakia, joka tunnustaisi biologisen vanhemmuuden. Näin luullaan, mutta ei ole. Siittäjä ei ole välttämättä lapsen isä, mikäli nainen on avioliitossa aviomiehensä kanssa. Tuosta aviomiehestä tulee isä isyyslain 700/1975 2§:n nojalla eli isyysolettamalla.

En kuitenkaan tekisi adoptiota sen vaikeammaksi homoille kuin se on heteroillekaan. Vanhemmuuden edellytysten on oltava kuitenkin adoptiossa kunnossa ja ne tulee tutkia huolellisesti ja ammattitaitoisesti.

Petri Haapa

Tämä oli pointti, jota en ole ajatellutkaan, mutta olen samaa mieltä. Avioliitto olkoon kahden aikuisen ihmisen välinen sopimus. Lapsia ei siihen pitäisi sotkea ja säädettäköön adoptiosta eri lailla

Tuula Saskia

Minusta tuntuu, että homot nykyään suorastaan haastavat muut kansalaiset.

Sen sijaan, että he eläisivät muiden tavoin, he haluavat julkisuutta, kun yhteiskunta on väylän avannut.

Miksi heidän pitää elämöidä? Miksi heitä palkataan tv-ohjelmiin?

Miksi tämä seksuaalinen suuntaus kiehtoo ihmisiä ?

Jos he haluavat elää keskellämme, kuten kuka tahansa muu, miksi heidän edustajansa pyrkivät esille?

Jari Niemi

TS: Minusta tuntuu, että homot nykyään suorastaan haastavat muut kansalaiset.

Niinhän me haastetaankin, on pakko. Ja tullaan haastamaan entistä kovemmalla voimalla niin kauan kuin epäkohtia ei korjata! Älkää luulko, että me luovuttaisimme!

Lopetan "vouhotuksen" heti kun tasa-arvoinen avioliittolaki toteutuu. Sen jälkeen ei ole enää syytä "elämöidä". Tätä "vouhotusta" ei olisi ollut enää vuosikausiin, jos kertarysäyksellä asiat olisi pantu kuntoon, eikä monessa erässä tipoittain: ensin parisuhdelaki (sitäkin yritettiin 2 kertaa Eduskunnassa), perheen sisäinen adoptio,... ja vasta vuosien väännön jälkeen koko paketti joka heteroillakin on (kyllä se pian saadaan). Eli homojen vihaajat ovat vähintään yhtä syyllisiä "vouhotuksen" pitkittymiseen kuin me omia oikeuksiamme vaativat homotkin.

Miksei homoja saisi palkata tv-ohjelmiin??

Janne Hilden

Moni varmaan on epävarma omasta seksuaalisuudestaan, kun katsoo homoa telkkarissa.

Käyttäjän marihuusko kuva
Mari Huusko

Tuula Saskia kirjoitti:

"Sen sijaan, että he [homot] eläisivät muiden tavoin, ..." ja "Jos he haluavat elää keskellämme, kuten kuka tahansa muu, miksi heidän edustajansa pyrkivät esille?"

Minun ymmärtääkseni he nimenomaan haluavat elää meidän muiden tavoin ja juuri siksi pyrkivät esille. Aivan kuten jokainen, joka haluaa vaikuttaa asioihin ja korjata epäoikeudenmukaisuudet, pyrkii asiansa kanssa esille ja tulemaan kuulluksi.

Olli Nurmi

Mun mielestä heterot meuhkaa itsestään aivan liikaa.
Lehdestä saa lukea ilmoituksia parien avioliitoista, ja se kauhistuttaa minua. Puhumattakaan siitä, että heteroseksualistit ovat yliedustettuja kaikeassa mediassa.
Kuvottavaa.

Jouni Haimi

Oli miten oli mutta meuhkaamisella homot kyllä pitkällä juoksulla..Mutta haitanneko se mitään.

Jari Niemi

Ei meidän juoksut sen pidempiä ole kuin heteroillakaan... ;)

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Onkohan Maanselkä yliarvioinut Kristillisdemokraattien aseman vahvuutta hallituksessa? On edelleen mahdollista, että Kristillisdemokraatit petettäisiin tässä homoavioliittoasiassa hallituskauden lopulla siinä vaiheessa kun heidän hallituksesta eroamisen uhkansa olisi jo muuttunut merkityksettömäksi.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Minusta taas on aivan yhdentekevää muutetaanko rekisteröidyt parisuhteet avioliitoksi. Oleellista on helpottaa adoptioita sekä rekisteröityihin parisuhteisiin että sinkuille jos perhesuhteet ovat muuten suotuisat, eli turvaverkkoa löytyy.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

"Avioliitton pitäminen miehen ja naisen välisenä ei syrji ketään."

Mielenkiintoinen väite. Yhdelle täysivaltaisista henkilöistä koostuvalle pariskunnalle annetaan tietty oikeus ja toiselle ei anneta, ja sitten väitetään että tämä ei syrji ketään.

Mitäpä jos sinua kiellettäisiin menemästä avioliittoon vaikkapa siksi, että puolisosi kuuluu johonkin tiettyyn kansanryhmään - ja sanottaisiin perään, että ei tässä sinua syrjitä, sillä sinulla on edelleen oikeus mennä avioliittoon jonkun toisen kanssa?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Lintulan esimerkki on ihmisoikeusloukkaus toisin kuin avioliiton pitäminen miehen ja naisen välisenä oikeustoimena.
http://www.un.org/cyberschoolbus/humanrights/decla...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

En kysynyt onko se ihmisoikeusloukkaus, kysyin onko se syrjintää.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #89

Eipä se syrjintääkään ole.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #91

Se että joitakin pareja kielletään menemästä keskenään avioliittoon ja joitakin ei - perusteluna se, mihin kansaryhmiin he kuuluvat - ei ole syrjintää?

Enpä osaa sanoa tähän muuta kuin että demokratiassa toki hyväksyn tällaisenkin mielipiteen olemassaolon.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #93

Ei se ole syrjintää eikä pelkästään mielipide vaan myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen näkemys.
http://www.ejiltalk.org/no-right-to-same-sex-marri...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #94

Onhan se mielipide vaikka se olisi EIT:nkin mielipide.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #97

Ei kuitenkaan mikä tahansa mielipide vaan tarkoin pohdittu ratkaisu.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #99

Lisäksi huomautan ettei ole EIT:n tehtävä säätää lakeja, vaan ottaa kantaa olemassaoleviin lakeihin.

Tämä keskustelu sen sijaan käsittelee nimenomaan uuden lain säätämistä (tai säätämättä jättämistä).

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #100

EIT toki soveltaa lakeja eikä niitä säädä. Blogisti myös nähdäkseni viittaa voimassa olevaan lakiin.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Markku Toivonen

Kristillisdemokraatit lahkolaiskristittynä vähemmistöpuolueena on historiansa aikana ponnekkaasti vastustanut kaikkia aloitteita seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen (transihmiset) oikeuksien ja tasa-arvon kohentamiseksi.

Jos nykyistä hallitusta muodostettaessa olisi kiistakapulana ollut oikeus rekisteröityyn parisuhteeseen, ei avioliittoon, Suomen laki ei sitä sisältäisi tänä päivänä. Kun hallitusta kasattiin, vähemmistön asemaa koskevat linjaukset saivat väistyä vaikka muissa hallituspuolueissa avioliittolain muutosta tuetaankin. Joskus on pirulle annettava pikkusormi, jotta se ei veisi koko kättä.

Dekriminalisoinnista parisuhteiden tunnustamiseen laissa meni n. 30 vuotta. Koska arvokonservatiivisuuden puoliintumisaikaa ei voi pitää vakiona, on vaikea päätellä, milloin hallitus ja eduskunta ovat valmiita ottamaan seuraavan askelen kohti 2000-lukua.

Jari Niemi

Joo KD vastustaa kategorisesti kaikkia homojen oikeuksia. Se on ihan selvä. Moskovassa kiihko-ortodoksit pahoinpitelivät oikeuksiaan ajaneita homoja pari päivää sitten. Sama kohtalo olisi meillä Suomessa, jos vallalla olisi kd/venäläistyyppinen ahdasmielinen ilmapiiri laajemminkin.

Markku Toivonen

Maanselkä on oikeassa väittäessään, että arvovallankumousta ei tapahdu, jos nykyinen oppositio saa vallan. Senpä vuoksi onkin toivottavaa, että KD saadaan seuraavasta hallituksesta sysättyä ulos pitämään seuraa perussuomalaisille. Perussuomalaisetkin ovat arvokonservatiiveja, mutta mielipiteiltään hajallaan ja siten puolue ei lähtökohtaisesti ole tasa-arvotavoitteille haitallinen, kuten tyystin homogeeninen KD.

j.olavi heikkinen

perusongelma käänteisenä :

miksi heteropariskunnalla ei ole mahdollisuutta rekisteröidä parisuhdettaan?

http://fi.wikipedia.org/wiki/Rekister%C3%B6ity_par...

perustuslain 6 §

""Yhdenvertaisuus

Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.

Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.""

Käyttäjän marihuusko kuva
Mari Huusko

Äh, ehdit j.olavi viedä minun argumenttini. Olen itse joskus sanonut (some:ssa), että naimisiin en ikinä enää mene, mutta voisin kuvitella eläväni rekisteröidyssä parisuhteessa, ja olen vaatinut meille heteroillekin mahdollisuutta rekisteröityyn parisuhteeseen.

Olen saanut vastaukseksi, että avioliitto siviilivihkimisellä on ihan sama asia.

Jos kerran avioliitto (siviilivihkimisellä) on sama asia kuin rekisteröity parisuhde, niin ei luulisi olevan isokaan asia ulottaa se koskemaan myös homopareja.

Kuten niin moni edellä on jo kysynyt, kysyn minäkin: miten se meiltä muilta olisi pois?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Logiikka menee niin, että heteroille on avioliitto ja muille rekisteröity parisuhde ja näiden väestöryhmien sisällä kaikki ovat yhdenvertaisia.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Olli Nurmi

Onhan totta, että KD suostui nykyiseen hallitukseen yhtenä ehtonaan se, että hallitus ei ota tasa-arvoista avioliittolakia lakiesitystensä joukkoon. Koska KD oli vastaanvänkääjä, joudutaan nyt lakimuutosta odottamaan turhan kauan.

KD:n vaatimuksiin suostuttiin, koska tasa-arvoinen avioliittolaki painaa vaakakupissa vähemmän kuin muut asiat. Hallitus oli pakko muodostaa jotenkin ja myönnytyksiä on pakko tehdä. Olen edelleen sitä mieltä, että kompromissi on kamalin päätöksenteon muoto.

Laura Huhtasaari

"Avioliitton pitäminen miehen ja naisen välisenä ei syrji ketään. Kahden eri instituution järjestelmä on mielestäni aivan käyttökelpoinen."

Näin ajattelen myös minä.

Minulle tässä on kysymys adoptio-oikeudesta. Seksuaalinen suuntautuminen ei tee kenestäkään parempaa tai huonompaa ihmistä. Eikä se tee kenestäkään parempaa tai huonompaa vanhempaa. Tässä on kysymys luonnonjärjestyksestä. Koska lapsen tekemiseen tarvitaan mies ja nainen, niin myös lapsen kasvattamiseen parhaat ovat mies ja nainen. Useiden tutkimusten mukaan molempien vanhempien sukupuolimallia pidetään tärkeänä.
Paraskaan isä ei korvaa äidin roolia, paraskaan äiti ei korvaa isän roolia. Naisella ja miehellä on molemmilla tärkeä rooli lapsen kasvattamisessa. Luonto on luonut vain naisen ja miehen lisääntymään keskenään.

Olli Nurmi

Kannatan ehdottomasti!
Olen samaa mieltä etenkin siitä, että yksinhuoltajavanhemmilta pitää ensi tilassa ottaa huostaan heidän lapsensa, elleivät he sitten suostu avioitumaan lasten toisen biologisen vanhemman kanssa (kuolemantapauksissa adoptio on välttämätön) sillä kaikki muuhan on luonnonjärjedtyksen vastaista.

Luonnonjärjestys ei myöskään tunne esim. Polyesteriä, joka on jo niin törkeä luonnonjärjestyksen loukkaus, että ajattelin kerätä nimiä kansalaisaloitteeseen sellaisen luonnottomuuden kieltämiseksi (monen muun asia lisäksi. Mm. Silmälasit)

Mauno Matonen

Homoseksuaalisuus ei ole ihmisoikeus kysymys, se on seksuaalikysymys. Homoilla ja heteroilla on samat ehdot ihmisoikeudet ja samat ehdot avioliitolle.

Avioliiton rajoja:
- ikäraja (aikuinen)
- sukulaisuus suhde (ei lähisukulainen)
- sukupuoli (mies ja nainen)
- rotu (ihminen)
- määrä (kaksi)

Edellä mainitut ehdot kun täyttää, voi mennä naimisiin. Avioliitolla on toki muitakin määrityksiä kuten toistaiseksi oleva kesto jne. Tutkijat sanovat, että Rooman valtakunta hajosi aikanaan juuri sen takia, että perheet hajosivat. Onko länsimaissa käymässä samalla tavalla, että viimeinen ja tärkein yhteiskunnan yksikkö ja yhteisö - perhe - on hajoamassa. Tästä seurauksena on eräs oire ollutkin kärsivät lapset.

Tutkimuksien mukaan homo- ja lesbovanhempien lapset kärsivätkin enemmän, joten tältäkin kannalta homo avioliittoa ei kannata lähteä ajamaan, sillä perässä seuraavat adoptio-oikeudet.
http://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/ulkomaat/25......

Homoksi ei myöskään synnytä, kuten väitetään, vaan tässä esimerkiksi todistus eräältä entiseltä homolta, joka uskoon tultuaan pääsi eroon homoseksualismista.
http://areena.yle.fi/radio/1743962

Avioliitto ja perhekäsitetteitä ei siis pidä lähteä kevein perustein hajottamaan, vaan niitä on tuettava kaikin keinoin. Lapset ovat jo nyt tarpeeksi sekaisin, että heille aletaan opettamaan, että sinulla on nyt iso liuta vaihtoehtoja seksuaalisuutesi suhteen. Perheitä ja perhearvoja tulisi sen sijaan kaikin tavoin tukea, koska EU:n todellinen pommi tikittää makuuhuoneissa, ettei Euroopalle käy kuten Japanille, jossa vaippoja menee enemmän vanhuksille kuin lapsille.
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128850802247...

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Eihän lakimuutos avioliittoa hajottaisi, päinvastoin, se vahvistaisi sitä. Avioliittoja voisi tulla maahan entistäkin enemmän.

Olli Nurmi

Homoseksualismi ei ole termi.

Homoksi ei "aleta".

Juuri sinun kaltaistesi ihmisten takia lapset ovat niin sekaisin. Lapsen mieli ymmärtää kyllä kahden aikuisen ihmisen välisen rakkauden, mutta sen sijaa mieli vääristetään pakotetuilla sukupuolirooleilla ja tulikivenkatkuisilla "perinteisten perhearvojen" huntuun puetuilla selityksillä.

Jotain rotia nyt tähän aikuiset ihmiset.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Ihmisillä on selvästi liian vähän harrastuksia. Siinä vaiheessa kun alkaa kiinnostamaan mitä naapurissa puuhataan kun verhot ovat kiinni, on ensinnäkin enemmän perverssiä kuin naapurissa, vaikka mukana olisi vuohi, ja lisäksi rikkoo yksityisyyden suojaa. Se mikä yhteisöämme rikkoo, on kyky suvaitsemattomuuteen. Jos teillä konservatiiveillä olisi enemmän terveitä mieltä ylentäviä harrastuksia, sekä hyvä kuva ihmisen toiminnasta ilman posttraumattista stressiä, pakkomielteitä ja alemmuuskomplekseja, ei yhteisö olisi hajoamassa kysymyksiin sukupuolielinten loppusijoituspaikasta.

Itse koen aivan toissijaisena kysymyksenä kirkkohäät, mielelläni näkisin kirkon kiinteistöt täynnä kodittomia enkä hääkiimaisia juntteja, sillä samassa satukirjassa jossa kritisoidaan sukupuolielinten loppusijoituspaikkaa, kritisoidaan kirkollisten omaisuuspolitiikkaa hyvin suorasti. Itse liitän aina tämän keskusteluun uskovien kanssa, ja toivoisin muidenkin tekevän niin, aina, kunnes tulee järkeä niihin juttuihin. Se miksi joku vielä haluaa kirkkohäät, on minulle täysi mysteeri - homokammolaitos voidaan rakentaa nykypäivänä suvaitsevaksi, mutta se ei poista 1600 vainon vuotta, Nikeasta tähän päivään. Kunhan laikiin kirjataan, niin se on riittävää itselleni. En halua mennä hankkimaan allergiakohtausta homeisiin, verellä pystyyn kammettuihin kalmistoihin varsinkaan elämäni tärkeimpänä päivänä. Tietenkin minunkin pitäisi pohtia vihaista suhtautumistani kirkkoon, myönnän sen.

Yhteisönä meidän pitäisi pitää tällaisia kysymyksiä jo ratkaistuina; olemme kuitenkin pohjimmiltamme sukupuolineutraaleja, joille kelpaa vaikka se tamma pilttuussa, jos ei lämpöä ole torpassa. Jokainen meistä on rakennettu vain kaipaamaan lämpöä ja hyväksyntää, ei niinkään miehen tai naisen, vaan yhteisön. Historiaa tuntevat tietävät todisteiden makaavan juuri siellä, kaikki kelpasi, ennen satukirjan uusimpia painoksia.

Se mikä itseä kalvaa, on keskustelun keskittyminen vain pareihin. Jos haluaisin laillisesti mennä naimisiin naisystävieni kanssa, törmäisin jopa maistraatissa ongelmaan. Arkaaisiin perintälakeihin asti meitä kohdeltaisiin kuin vieraan maan kansalaisia. Jos kerran mies ja nainen on jumalan sana, niin haastan kaikki konservatiivit löytämään vikaa järjestelystämme. Varmasti me kasvattaisimme rakastavammin, pitäen kodin tip top ja miehen kurissa ja nuhteessa alivoimaisena, eikä lapsiin tulisi mitään vikaa, kun on mallia jos johonkin suuntaan. Jos aiotte esittää psykologista näkökulmaa tässä perhekysymyksessä, niin sitten muuten lähteet kehiin, muuten ei kukaan voi ottaa vakavasti.

Ai niin: Suosittelen klassisten instrumenttien soittamista, kirjallisuutta sekä runsasta perheenkeskeistä urheilua kaikille joilla vielä on aikaa jauhaa siitä, mihin toiset sijoittavat ne pissavehkeensä.

Käyttäjän elehtiaho kuva
Eira Lehtiaho

Iät ja ajat on tiedetty :homous on psygologinen juttu,
liittyy äiti-suhteeseen

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset